Marko Leistra, ambtenaar van de burgerlijke stand in een lege trouwzaal:  Veel huwelijken zijn verschoven naar september of volgend jaar. foto Lineke Voltman
Marko Leistra, ambtenaar van de burgerlijke stand in een lege trouwzaal: Veel huwelijken zijn verschoven naar september of volgend jaar. foto Lineke Voltman

Wel of niet trouwen in coronatijd?

Algemeen

WINTERSWIJK - De maanden april tot en met september zijn per definitie de maanden waarin de meeste huwelijken plaatsvinden. Maar hoe is dat in deze tijd waarin tal van maatregelen gelden voor allerlei bijeenkomsten, zoals ook voor een huwelijk? We vroegen het aan de ambtenaar van de burgerlijke stand in Winterswijk, Marko Leistra, en aan enkele paren die voornemens waren in de maand mei van dit jaar te trouwen.

Door Lineke Voltman

Een logische verwachting was dat het aantal huwelijken in de afgelopen maand beduidend lager zou liggen dan in mei vorig jaar, maar niets bleek minder waar. Leistra: “Er zijn in mei 2020 acht huwelijken gesloten, dat zijn er twee meer dan in dezelfde periode vorig jaar! Ook het aantal geregistreerde partnerschappen is gelijk namelijk vier. Wel weten we dat veel burgerlijke huwelijken zijn doorgeschoven naar september. Het is nog maar de vraag of die dan zonder beperkende maatregelen kunnen doorgaan. Ook zijn er al huwelijken verplaatst naar volgend jaar. Momenteel mogen in de trouwzaal buiten het aanstaande echtpaar tien genodigden aanwezig zijn. Normaal hebben we plek voor 40. In de raadzaal, die groter is dan de trouwzaal, is het maximale aantal 20 exclusief het bruidspaar en de trouwambtenaar, maar wel met voldoende afstand van 1,5 meter en de nodige voorzorgsmaatregelen van onze kant.”

Twee keer trouwen voor de wet
Volgens Leistra zijn er onder de acht bruidsparen enkele die alleen voor de wet zijn getrouwd en het volgend jaar over willen doen, dat wordt dan een zogenaamd ‘fun’ huwelijk. Zo ook Marije en Robby. Zij lieten hun burgerlijk huwelijk op 29 mei wel doorgaan, omdat deze datum voor hen als trouwdatum heel belangrijk was. Marije: “Sinds de eerste persconferentie over de coronamaatregelen had ik gelijk al het idee dat het op 29 mei geen echte bruiloft zou kunnen worden, terwijl Robby er nog wel vertrouwen in had. Eerst hebben we nog een datum in september vastgezet maar we hadden al snel door dat een feest in de 1,5 meter samenleving dan ook nog niet zou kunnen. Nu hebben we 21 mei 2021 als volgende datum. Hopelijk is er dan een vaccin waardoor alle maatregelen zijn opgeheven.”

Voor de andere aanstaande paren, Anouk en Wessel en Anne-Marie en Stefan geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Anne-Marie en Stefan hadden al een tijd geleden hun huwelijk gepland op 15 mei. Ook bij hen heerste eerst enorme teleurstelling dat het niet door kon gaan. Anne-Marie: “We gaan nu trouwen op 9 oktober. "Dat leek een paar maand geleden nog ver weg maar langzamerhand hebben er niet veel vertrouwen meer in dat het dan wel door kan gaan. We wachten eerst juni en juli af of de maatregelen versoepeld worden en beslissen dan wat we gaan doen. En anders maar volgend jaar met een alles erop en eraan.”

Geregistreerd partnerschap
In tegenstelling tot de andere twee stellen wilden Anouk en Wessel op 15 mei naar het gemeentehuis voor een geregistreerd partnerschap, maar dat kon dus ook geen doorgang vinden. Anouk: “We wilden niet trouwen en houden allebei ook niet van een groot feest, dat toch meestal bij een huwelijk hoort. We hebben de festiviteiten verschoven naar volgend jaar mei.
Hoe zijn de paren omgegaan met het niet doorgaan van de plechtigheid? Voor alle zes is de teleurstelling groot. “Het is wel balen, je leeft er zo lang naar toe", meent Anouk. "En nu moet je weer een jaar wachten. We hadden speciaal voor 15 mei de tuin, waar we het feestje zouden geven, opgeknapt.” Op de beoogde trouwdag hebben ze wel gedoceerd bezoek gehad. Ook Anne-Marie en Stefan zijn op 15 mei verrast met bloemen en kaarten: “Ik was wel verdrietig maar door de aandacht van familie en vrienden die met ons meeleefden werd het wel een beetje goed gemaakt. Het was een dag met een dubbel gevoel, maar uitstel is geen afstel en een half huwelijk is ook niks.”
Marije bekent dat ze wel ‘menig traantje heeft gelaten’. “Na twee dagen heb ik de knop omgezet en zijn we gaan plannen voor een nieuwe datum, Dan moet je alles opnieuw regelen, zoals gemeentehuis, kerk, zaal en fotograaf. Een paar maanden later ga je ook aan deze datum twijfelen en ga je maar weer een nieuwe datum vaststellen. Robby vult aan: “29 mei was voor ons onze trouwdatum, daarom zijn we toen toch voor de wet getrouwd. In september (indien mogelijk) of 21 mei 2021 gaan we alles opnieuw doen, hopelijk dan wel met een echt feest.” Marije merkt tot slot op: “Welke bruid kan nu zeggen dat ze haar bruidsjurk tweemaal gedragen heeft.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant