Gebouw rechts 'de Schoppe' waar Jong! zit met haar dagbesteding. Gebouw links het Theehuis, waar de Naober met haar dagbesteding zit.
Gebouw rechts 'de Schoppe' waar Jong! zit met haar dagbesteding. Gebouw links het Theehuis, waar de Naober met haar dagbesteding zit.

Jong! één jaar jong

Algemeen

'Het werk dat we met zijn allen doen geeft veel voldoening'

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK- Jong! biedt begeleiding en ondersteuning aan jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking, jongeren/ouderen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en jongeren/ouderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Jong! bestaat op de kop af een jaar, en wel op 1 juni.

“Vanuit een hulpvraag voor in het weekend hebben we ons het afgelopen jaar ontwikkeld in een breder zorgaanbod,” kijkt Doné Emaus, één van de oprichters, terug op het eerste jaar. “De hulpverlening die wij bieden is ambulant, dagbesteding en logeren. De hulpverleners die in de thuissituatie of op locatie komen, zijn mannelijke en vrouwelijke hulpverleners die graag een stap extra zetten. We streven ernaar om vanuit laagdrempeligheid, betrokkenheid, professionaliteit en kennis een optimale en veilige ontwikkelingsomgeving te creëren voor cliënten, om zo het beste in zichzelf naar boven te halen.” Een hele mond vol uit de mond van een enthousiaste oprichter.

De dagbesteding van Jong! vindt plaats op de kinderboerderij Freriks in Winterswijk. Vanuit de samenwerking tussen Jong! dagbesteding en kinderboerderij de Noaber in Winterswijk is de dagbesteding WentersPlezeer ontstaan. “We delen de kennis en kunde graag met elkaar om van daaruit een goede keuze voor dagbesteding te zijn. Ons doel is mensen een leuke en zinvolle dag bieden, door op een kleinschalige, betrokken manier invulling te geven aan dagbesteding.”

Aangepast zwemmen
Een voorbeeld van ambulante hulpverlening is aangepast zwemmen voor jongeren in zwembad Jaspers in Winterswijk, maar ook in Neede bij t ’Spilbroek, in het bijzijn van begeleiders van Jong! “Daarnaast bieden we vanaf oktober 2019 ook flexibele, kleinschalige logeerweekenden aan voor kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking, en kinderen en jongvolwassenen met autisme. Hierbij maken we gebruik van een ruime, aangepaste woning op het terrein van Boomans, een chaletpark in het bosrijke gebied van Aalten waar we veel mogelijkheden hebben. Er is volop ruimte voor ontspanning maar er kan ook licht arbeidsmatig werk gedaan worden zoals grasmaaien en struiken snoeien.” Om jongeren met een beperking van a naar b te vervoeren beschikt Jong! over een eigen rolstoelbus. “Het werk dat we met zijn allen doen geeft veel voldoening. We hopen door te groeien zoals we het eerste jaar gedaan hebben.”


www.jongactiviteiten.nl

Fietsen met een v/d cliënten tijdens de ambulante hulpverlening. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant