Bas Hommelink op de bouwlocatie bij de Bumerweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bas Hommelink op de bouwlocatie bij de Bumerweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Meedenken over woningproject voor ouderen en jongeren aan Bumerweg

Na participatie principe-verzoek indienen bij gemeente

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Acht huurwoningen voor jongeren in combinatie met zestien koopwoningen voor ouderen wil de WAM & Van Duren Bouwgroep realiseren aan de Bumerweg. Hoewel er een eerste schets van de opzet is, roept Bas Hommelink geïnteresseerden op mee te denken over de precieze invulling. “Intussen zijn en gaan we ook in gesprek met de omwonenden. In juli dienen we dan een principeverzoek in bij de gemeente.”

Meer mogelijk door nieuwe omgevingsvisie
De gebouwen van voormalige aannemer Slotboom aan de Bumerweg staan al jaren leeg. Een aantal jaar geleden was er voor deze plek als een plan om zorgwoningen voor ouderen te bouwen. Voor dat plan kwam geen steun van de gemeente. Is een plan voor 24 woningen op een plek die in het buitengebied van Winterswijk ligt dan wel haalbaar? Hommelink denkt van wel. “De nieuwe omgevingsvisie van de gemeente maakt meer mogelijk. We hebben hierover al gesproken met wethouder Inge Klein Gunnewiek. Zij is positief.” De woningen komen niet alleen aan de Bumerweg te liggen, maar ook aan de Horstweg. Daar vandaan zal waarschijnlijk de ontsluiting plaats vinden. De Bumerhof, zoals WAM & Van Duren het plan noemt, ligt tegenover de voetbalvelden van Vosseveld.

Bewoners staan klaar voor hun medebewoners
De bedrijfsgebouwen die er nog staan worden grotendeels gesloopt. “Onderdelen van de gebouwen zoals de stalen spanten kunnen we hergebruiken”, zegt Hommelink. De woningen worden duurzaam gebouwd en kunnen in korte tijd in elkaar gezet worden. De benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen en kleine windturbines. Er komt ook geen aansluiting op het riool, maar waterzuivering ter plekke met een helofytenfilter. “Het wordt een voorbeeldproject”, zegt Hommelink. “De bestaande groenstructuur wordt behouden.” Die grenst aan een bos, dat achter de bouwlocatie ligt. “Jong en oud wonen hier niet alleen samen, maar gaan elkaar ook helpen”, zegt Hommelink. Daarom heeft het Bumerhof. Rondom een hof met en een gezamenlijke moestuin worden de woningen in groepen gebouwd. “Voor de jongeren zijn het starterswoningen tegen een aantrekkelijke huurprijs onder de norm voor sociale huur.” Er komen gemeenschappelijke voorzieningen en het is de bedoeling dat de bewoners klaar staan voor hun medebewoners. Dit maakt de Bumerhof ook geschikt voor zorgbehoevende ouderen, die langer zelfstandig willen blijven wonen.

Interessant voor bewoners uit het buitengebied
Omdat de woningen toch nog net in het buitengebied liggen, is de verwachting van Hobbelink dat vooral bewoners uit het buitengebied geïnteresseerd zullen zijn. Het project heeft al een eigen website www.bumerhof.nl, die al goed bezocht is. “Het heeft al zo’n 15 geïnteresseerden opgeleverd.” Hommelink nodigt iedereen op een kijkje nemen op de website en zich eventueel aan te melden om mee te denken over de verdere invulling. Zodra het kan zal er in juni een informatiebijeenkomst worden gehouden. In juni vinden eveneens nadere gesprekken met de buurt en voetbalvereniging Vosseveld plaats, zegt Hommelink. Na het afronden van dit participatietraject wordt het principeverzoek bij de gemeente ingediend. De WAM & Van Duren Bouwgroep is momenteel actief met diverse projecten. “Wij hebben genoeg te doen”, zegt Hommelink, “De vraag naar nieuwe woningen is nog altijd groot.” De coronacrisis heeft nog geen nadelig effect.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden