Beautykadobank voorziet in behoefte

Hanneke, Manon en Joanne (van links naar rechts). Foto: PR
Hanneke, Manon en Joanne (van links naar rechts). Foto: PR

WINTERSWIJK - In januari dit jaar maakte de Beautykadobank een vliegende start. Sinds de oprichting ontving wekelijks minimaal een volwassene die zelf niet de financiële middelen heeft verzorgingsproducten aan te schaffen een tas gevuld met minimaal drie fullsize flacons en minimaal drie miniflacons met daarin bijvoorbeeld shampoo, conditioner of make up als verjaardagscadeau. Die producten worden in grote hoeveelheden geschonken door mede-Winterswijkers.

Door Sander Damen

"Iedereen heeft wel verzorgingsproducten die ongebruikt in de kast staan”, constateert Joanne Rengelink die het concept bedacht en voorzitter is van de stichting die op 1 januari officieel van start ging. Op 1 juli, als de stichting een half jaar bestaat, verhuist de Beautykadobank naar het gebouw van Boogie Woogie. Ondanks dat de inname en uitgifte van verzorgingsproducten door de coronacrisis een aantal weken stil heeft gestaan, blijkt in een behoefte te worden voorzien. "Gemiddeld maakten we een of twee tassen per week,” aldus Joanne. ,,Het was even rustig door de coronabeperkingen, maar we verwachten het nu weer druk te krijgen.”

Privacy gewaarborgd
"Er zijn veel mensen die geen verzorgingsproducten kunnen kopen, omdat ze het geld er niet voor hebben,” vertelt Hanneke Rengelink. Zij vormt samen met Joanne en Manon de Leeuw het bestuur van de stichting. "Die mensen krijgen vaak ook geen verjaardagscadeaus. Nu krijgen ze én een verjaardagscadeau én verzorgingsproducten. Wij weten niet voor wie de tas bestemd is. Het enige wat wij te horen krijgen is de leeftijd, het geslacht en eventuele wensen. De privacy van de ontvanger is enorm belangrijk en wordt volledig gewaarborgd.”

Opruimen
Het idee voor de Beautykadobank ontstond toen Joanne aan het opruimen was en vaststelde dat ze veel verzorgingsproducten in de kast had staan die ongeopend waren en ze waarschijnlijk nooit zou gebruiken. "Dat vond ik zonde”, licht ze toe. "Toen bedacht ik dat andere mensen ze misschien graag wilde hebben en zo ontstond het idee voor de Beautykadobank.

”Volwassen Winterswijkers die ingeschreven staan bij de Voedselbank kunnen een verjaardagstas bij de Voedselbank aanvragen. "Daarnaast maken we ook tassen voor mensen die door het sociaal team van de gemeente Winterswijk op ons geattendeerd zijn”, vertelt Manon. Dat de stichting zich vooralsnog alleen op Winterswijkers richt, is puur om praktische redenen. "We zouden wel alle jarige gebruikers van de Voedselbank Oost-Achterhoek een tas willen schenken, maar dan praat je over honderden tassen,” aldus Hanneke. "Dat kunnen we nog niet aan. Het is wel een ambitie.”

Verhuizing
Als de Wuh op 1 juli naar het gebouw van Boogie Woogie verhuist, verhuist de Beautykadobank mee. "In het gebouw krijgen we een grote opslagruimte waar we veel producten kwijt kunnen”, licht Hanneke toe. "Een voordeel is ook dat mensen tussen 9 en 22 uur hun ongebruikte verzorgingsproducten bij Boogie Woogie kunnen afgeven.” Dat laatste kan ook bij de vestigingen van La Vé aan de Wooldstraat 8 en de Misterstraat 45. "We hebben al heel veel producten gekregen en hopen dat iedere Winterswijker overtollige en ongeopende verzorgingsproducten aan ons wil schenken”, vertelt Joanne.,,Er zijn ook mensen die speciaal producten kopen om aan ons te schenken”, licht Hanneke toe. Alle ongeopende verzorgingsproducten zijn welkom. Aan maandverband, tandpasta en verzorgingsproducten voor heren, vooral voor het scheren, is in het bijzonder behoefte.

Armoedevrij Winterswijk 2040
Het bestuur van de Beautykadobank staat ook op de sociale kaart van de gemeente Winterswijk en is een van de gesprekspartners van de gemeente Winterswijk bij het project Armoedevrij Winterswijk 2040 dat streeft naar een armoedevrij Winterswijk. De stichting hoopt ook op meer financiële donaties. Die kunnen gestort worden op rekening NL74INGB0008494918 van Stichting Beautykadobank te Winterswijk.

www.beautykadobank.nl.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden