de hoogwerker in het Doopsgezind Kerkje. Foto: Jetske Dierdorp
de hoogwerker in het Doopsgezind Kerkje. Foto: Jetske Dierdorp

Doopsgezind Kerkje genomineerd voor 'Meest gastvrije kerk'

WINTERSWIJK - Enige maanden geleden, toen het oude normaal nog gold, ontving het bestuur van de Stichting Cultureel Beheer van het Doopsgezind Kerkje in Winterswijk een brochure waarop een kerkdeur stond afgebeeld die opengevouwen kon worden. Op de voorkant stond met duidelijke letters: “Is uw kerk de Meest Gastvrije Kerk van Oost-Nederland?”

Omdat de stichting best trots zijn op het schuilkerkje aan de Torenstraat en alle activiteiten die daar plaatsvinden, vonden de bestuursleden dat zij een poging moesten wagen en een gooi moeten doen naar de titel Meest Gastvrije Kerk van Oost-Nederland.
Nadat een vragenlijst ingevuld was, kwam op 10 maart het bericht dat het Doopsgezind Kerkje Winterswijk bij de tien genomineerde kerken hoorde. Alle genomineerde kerken werden belicht in een speciaal magazine en in een korte promotiefilm voor de publieksprijs. Er zou een verkiezingsavond op 14 mei komen. Het bestuur maakte een plan om mensen er toe aan te zetten om op de Winterswijkse kerk te stemmen via gastvrijekerk.nl.

En toen gooide het coronavirus roet in het eten. Er moesten bijeenkomsten afgezegd worden: boekpresentaties in samenwerking met boekhandel Kramer, het concert met het trio André Kerver (klarinet, piano en cello), in het kader van de herdenking van WOII een speciale voorstelling van Yentl Flavour aan de hand van fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum, ‘Reikhalzen naar het Leven’, de geplande zomerexpositie met schilderijen van Bram Obbink, maar ook de bezoeken van de dorpswandelaars van het Gilde, de maaltijden voor alleengaanden, de preek van de leek en de reguliere vieringen, culturele lezingen en cursussen. Allerlei zaken waaruit blijkt dat de kerk open staat voor iedereen, inclusief toeristen, en samenwerken met lokale en regionale instanties voor Winterswijkers, Achterhoekers.

Hoe de verkiezingen nu verder moeten is nog niet te overzien. Een lichtpuntje is wel dat de binnenkant van het kerkje, doordat de activiteiten niet door konden gaan vanwege de maatregelen rond het Covid-19-virus, weer prachtig in de verf gezet is. Het was een spectaculaire gebeurtenis om een hoogwerker in het kleine kerkje naar binnen te krijgen, zodat het plafond weer straalt met in het midden de stralende zon met daaromheen de woorden uit het oude testament, Maleachi 4: “Die mijn naam vreest, zal de zon der gerechtigheid opgaan.” Of in de moderne bijbelvertaling ‘’… voor jullie die ontzag voor mijn naam hebben, zal de zon stralend opgaan, de zon die gerechtigheid brengt en genezing in haar vleugels draagt.” Als dat geen mooie boodschap is in tijden van corona…

Mensen kunnen nog steeds hun stem uitbrengen via.: www.gastvrijekerk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden