Eén van de lieve, opgeknapte kittens, vijf weken oud en klaar om een huiselijk bestaan op te bouwen. Foto: Kitty-cat.
Eén van de lieve, opgeknapte kittens, vijf weken oud en klaar om een huiselijk bestaan op te bouwen. Foto: Kitty-cat.

Kitty-cat ontfermt zich over wilde katten én hun kittens

Algemeen

Opvanggezinnen zijn zeer welkom

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - De Stichting Kitty-cat is een non-profit organisatie met als doel de populatie zwerfkatten in Winterswijk, Oost Gelre en Aalten te verminderen. Marion Heutink, oprichtster en voorzitter van Kitty-cat: “Als er een melding komt van wilde katten, dan probeert één van onze vrijwilligers deze door middel van een vangkooi te vangen. Volwassen poezen worden gesteriliseerd of gecastreerd door dierenartsenpraktijk Wenters in Winterswijk en teruggezet. Zijn er jonge kittens of tamme volwassen katten dan worden deze in de opvang genomen. De kleinsten komen in een couveuse en de grotere kittens gaan naar in een gastgezin, waar ze worden gesocialiseerd. Na behandeling wordt er een nieuw huisje voor hen gezocht.”

Kitty-cat is in op 3 juni 2015 opgericht. Marion: “Dat lustrum hadden we wel willen vieren, maar door het coronavirus is dat nu niet mogelijk. Zelf ben ik al zo’n dertig jaar geleden begonnen met het vangen en verzorgen van wilde katten. Toen woonde ik nog in Rotterdam. Later heb ik dat voortgezet in Dordrecht. In 2006 ben ik naar Winterswijk verhuisd. Ook hier begon het na een paar jaar weer te kriebelen. Ik ben toen kattencoördinator bij de dierenbescherming geworden. Vijf jaar gelden ben ik daar gestopt en hebben we met de huidige penningmeester en secretaris deze stichting opgericht

Buitengebied
Kitty-cat is actief binnen de bebouwde kom maar vooral in het buitengebied. "Hadden we vijf jaar geleden nog zo’n tachtig katten gevangen en geholpen, afgelopen jaar werden dat er in totaal 248. Er komen nog ieder jaar steeds meer meldingen bij. Door de toenemende armoede worden huisdieren soms te duur. Dan wordt een huisdier helaas nog wel eens gedumpt." Marion: “Wilde poezen die door ons gevangen zijn, zetten wij na hun behandeling dus altijd terug in hun vertrouwde omgeving. Daar hebben ze de beste kans om te overleven. Er is een goede samenwerking met de dierenambulance. In moeilijke situaties ondersteunen we elkaar. Wilde en verwilderde kittens die niet naar het asiel kunnen, worden bij ons gebracht. De kittens gaan naar gastgezinnen. Daar worden ze gesocialiseerd en wennen aan een huiselijke sfeer. Als ze helemaal gewend zijn en oud genoeg, worden ze op een permanent adres ondergebracht. De kittens gaan altijd samen, tenzij er een speelkameraadje al aanwezig is.”

Donaties
Kitty-cat maakt dierenartskosten, maar ook kosten voor voer, kattenbakvulling en materialen voor de gastgezinnen. De stichting ontvangt geen subsidie. Degenen die een kitten opnemen, betalen daarom wel een ‘behandelvergoeding’. Van de Stichting Dierenlot ontvangt Kitty-cat een bijdrage, maar ook specifieke materialen zoals een couveuse. Bij Albert Heijn in Winterswijk kunnen statiegeldbonnen worden ingeleverd. Dat geld gaat ook naar Kitty-cat en wordt verdubbeld door Dierenlot. Extra hulp in de vorm van gastgezinnen, vrijwilligers en goede ‘forever homes’ zijn altijd welkom. Voor interesse of het geven van een donatie kan men terecht op de website www.stichtingkitty-cat.nl of op Facebook.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant