Ook patiënten opgevangen in SKB. Foto: Clemens Bielen
Ook patiënten opgevangen in SKB. Foto: Clemens Bielen

Geen duidelijkheid over cijfers bouw ziekenhuis Doetinchem

Algemeen

WINTERSWIJK - De reactie van Santiz op de uitgelekte cijfers over de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Doetinchem geeft weinig antwoorden en roept alleen maar meer vragen op. Via de media, waaronder ook in Duitsland, kwam naar buiten dat het nieuwe ziekenhuis 300 miljoen zou gaan kosten en dat er bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) 367 arbeidsplaatsen gingen verdwijnen en er in Doetinchem 121 arbeidsplaatsen zouden bijkomen. Achterhoek Nieuws vroeg Santiz om een reactie.

Door Clemens Bielen

In de reactie op de berichtgeving in de pers, geeft Santiz nog eens aan wat de visie is over de toekomst van de gezondheidszorg in de Achterhoek, waarbij gewezen wordt op toenemende kosten en moeite om personeel te werven. Volgens Santiz zijn verschillende varianten onderzocht. Santiz: “Een variant die tegemoet komt aan het tekort aan professionals en betere benutting van kostbare zorg, is de variant waarbij de acute en geboortezorg naar Doetinchem wordt verplaatst en minder complexe zorg naar Winterswijk……”.Na deze verantwoording over het tot nu gevolgde beleid, vervolgt Santiz met: …….“Hoewel voor deze variant veel valt te zeggen, is hiertoe niet besloten. Het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis in Doetinchem gaat ook niet van deze variant uit.”

‘Defusie is het nieuwe uitgangspunt’ 
“Nu een defusie het nieuwe uitgangspunt is, veranderen daarmee ook de uitgangspunten die onderliggend zijn aan eerdere doorrekeningen”, aldus Santiz. Maar wat dat voor consequenties heeft voor het nieuw te bouwen ziekenhuis blijft onduidelijk. Volgens Santiz beslaat het nieuwe ziekenhuis 42.000 m2 en komen er 1200 parkeerplaatsen, hetgeen exact dezelfde afmeting met parkeerplaatsen is als het vorige plan op basis van gefuseerde ziekenhuizen.

Raadselachtige kosten
Over de kosten van het ziekenhuis op basis van het nieuwe gegeven van defusie, wil of kan Santiz geen antwoord geven. Ook aan de locatie aan de A18 wordt vastgehouden. Geruststellend is de gedachte die Santiz de lezer meegeeft: “Het nieuwe ziekenhuis wordt goed bereikbaar, ligt in een groene omgeving en kan straks beschikken over alles wat nodig is voor een modern en uitstekend ingericht ziekenhuis. Voor onze dokters en verpleegkundigen wordt het nieuwe ziekenhuis een adequate maar ook fijne en inspirerende werkomgeving.”Volgens Santiz heeft het nieuwe ziekenhuis dezelfde ambitie als voorheen en wordt het geen topklinisch ziekenhuis. Santiz: “Voor wat betreft de kostenramingen voor het ziekenhuis, deze zijn niet lager of hoger dan waarop gerekend wordt bij de nieuwbouw van een ander ziekenhuis zoals in Breda, Hilversum of Hardenberg.” Deze kosten zijn respectievelijk en bij benadering: Breda: 225 miljoen, Hilversum: 225 miljoen en Hardenberg: 55 miljoen! Op de vraag welk bedrag de begroting toelaat van een zelfstandig ziekenhuis Slingeland zonder SKB, blijft Santiz het antwoord schuldig.










Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant