: Jeroen de Vries: 'Van de 11 stoelen in de damessalon zijn er nog maar 3 overgebleven'  foto Lineke Voltman
: Jeroen de Vries: 'Van de 11 stoelen in de damessalon zijn er nog maar 3 overgebleven' foto Lineke Voltman

‘Fijn om weer aan de slag te gaan’

Algemeen

WINTERSWIJK - Premier Rutte had in zijn persconferentie van vorige week woensdag in elk geval een verheugende mededeling voor mensen die werken in de contactberoepen als kappers, schoonheidsspecialistes, pedicures en fysiotherapeuten. Vanaf maandag 11 mei mogen ze weer aan het werk maar wel met vele aanpassingen.

Door Lineke Voltman

Hoe gaan ze dat doen en op welke manier hebben ze hun zaak coronaproof gemaakt? Wij vroegen het aan twee zaken in Winterswijk: schoonheidsspecialiste en medisch pedicure Corinne Trip en kapper Jeroen de Vries. Zowel Corinne als Jeroen geven aan dat het wel ‘even schrikken was’ toen ze het bericht kregen dat ze de zaak moesten sluiten. Beiden hebben als eerste alle afspraken moeten annuleren en afgewacht welke maatregelen nodig zouden zijn voor als ze weer mochten beginnen.

Corinne: “Via onze brancheorganisatie ProVoet hebben we een protocol gekregen en daar heb ik me uiteraard aangehouden. Mondkapjes en handschoenen gebruik altijd al dus daar veranderde niet veel. In de praktijk gebruik ik nu ook een veiligheidsbril tegen eventuele spetters als ik met apparatuur werk waar water bij vrij komt. Voor de zekerheid heb ik een glasscherm aangeschaft tussen de klant en mij, dat was geen verplichting maar dan hoeft de klant geen mondkapje op. Ook voor de balie is een glaswand geplaatst.”

Hygiëne
Voor beide zaken geldt ook nog net iets meer schoonmaken omdat de hygiëne is aangescherpt. Corinne moet na een behandeling de praktijkruimte een kwartier luchten en de salons worden extra schoongemaakt. “In de schoonheidssalon is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Daar moet ik nu ook een mondkapje gebruiken en handschoenen.”

Jeroen heeft in zijn kapsalon meer aanpassingen moeten doen. Ten eerste heeft hij het aantal stoelen verminderd om de 1,5 meter maatregel toe te passen. Van de 18 stoelen zijn er 3 in de damessalon en 2 in de herensalon overgebleven. “Iedere kapster heeft haar eigen stoel. Mondkapjes hoeven we niet te gebruiken. Ik heb ze wel aangeschaft maar weet nog niet of we ze gaan gebruiken. Als de klant er een wil kan dat natuurlijk. Handschoenen gebruiken we normaal al bij bepaalde behandelingen maar ik moet nog ervaren hoe dat met knippen is. Wat betreft de hygiëne heb ik wegwerp kapmantels aangeschaft en een desinfecteringszuil bij de balie geplaatst, zodat de klant bij binnenkomst de handen kan desinfecteren.

Langer doorwerken
Ook Jeroen heeft richtlijnen gekregen van de kappersorganisatie. Na elke behandeling wordt eerst de stoel en de tafel ontsmet door de kapster daarna kan pas een nieuwe klant plaatsnemen. Er mogen 5 klanten tegelijk in de zaak zijn en 5 personeelsleden. Ik heb het geluk dat ik een grote salon heb, officieel moet je 10 vierkante meter ruimte hebben voor iedere klant en dat is voor kleine salons bijna niet mogelijk. Het is fijn dat we weer open mogen maar bijna niemand kan op volle kracht beginnen. Om toch zoveel mogelijk klanten te kunnen helpen, want iedereen wil zo snel mogelijk geknipt of geverfd worden, hebben de kapsters unaniem besloten dat ze een maand lang ’s ochtends eerder willen beginnen en door gaan werken tot half negen ’s avonds. Zo kunnen we toch in korte tijd zoveel mogelijk klanten van dienst zijn. Voor de herensalon geldt nu ook dat alles op afspraak gaat. Zowel Corinne als Jeroen vragen bij het maken van een afspraak aan de klant of deze klachten heeft, “zo ja dan adviseren wij om niet te komen.”

Hoe is het om weer te mogen beginnen? Eensgezind zijn Corinne en Jeroen hierover. “Het is fijn om weer aan het werk te gaan, de klanten weer te zien en te kunnen helpen. We hebben ze echt gemist en zij ons ook blijkt wel uit de vele telefoontjes voor afspraken.”

Corinne Trip werkt vanaf maandag met een glasscherm tussen haar en de klant. foto Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant