Foto: Achterhoek Nieuws bv
Foto: Achterhoek Nieuws bv

Lezers schrijven | Open brief over terugvorderen percelen grond

Algemeen

Open brief aan de fractievoorzitter over terugvorderen percelen grond

Enkele maanden geleden ontvingen veel inwoners van de wijk Bargerbosch en Hoge Wieber een brief van de gemeente Winterswijk, dat zij een stuk grond van de gemeente in gebruik hebben. De bewoners kregen de keus uit de grond schoon op te leveren, ontdaan van begroeiing, of om die voor ruim 75 euro per vierkante meter van de gemeente te kopen.Het blijkt te gaan om grond die grenst aan percelen, meestal al zo’n 45 jaar geleden ten behoeve van woningbouw door de gemeente verkocht. Vaak zijn de percelen met de daarop gebouwde huizen al meerdere keren van eigenaar gewisseld. De latere eigenaren weten niet dat een deel van de grond van hun tuin eigendom is van de gemeente. Juridisch gezien gaat de eigendom van grond (in dit geval van de gemeente), bij langdurig en ongestoord 'gebruik' door een andere 'gebruiker', verloren door verjaring. Die verjaringstermijn loopt ook door bij eigendomswisseling. Die verjaringstermijn is tien jaar.

Alleen als de gemeente kan bewijzen dat de 'gebruiker' op de hoogte was, is die termijn twintig jaar. In een vergelijkbare zaak voor het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is de gemeente Heerenveen in het ongelijk gesteld.

Wie het met de gemeentelijke aanpak niet eens is, moet volgens de gemeente Winterswijk maar een juridische procedure tegen de gemeente beginnen. Het lijkt ons goed dat u kennis neemt van deze activiteit van de gemeente Winterswijk.De gemeente Winterswijk handelt in strijd met de wettelijke regels over 'verkrijgende verjaring' en in strijd met duidelijke jurisprudentie. Er lijkt sprake van intimidatie van burgers, van inwoners van Winterswijk. Mogen we zeggen: misbruik van recht.

Wij verzoeken u om deze zaak bij burgemeester en wethouders van Winterswijk aan de orde te stellen.


Namens de buurtgenoten van Bargerkempke,

Joke Barends

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant