Koos Prins, voorzitter van de marktvereniging, hoopt dat mensen de markt woensdag weer weten te vinden en de coronamaatregelen respecteren. Foto: Lydia ter Welle
Koos Prins, voorzitter van de marktvereniging, hoopt dat mensen de markt woensdag weer weten te vinden en de coronamaatregelen respecteren. Foto: Lydia ter Welle

Markt in Winterswijk voorzichtig hervatten op woensdag

Algemeen

WINTERSWIJK – Nu langzamerhand allerlei maatregelen, die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden versoepeld, wordt de roep om de warenmarkt in Winterswijk weer te houden sterker. Voor burgemeester Joris Bengevoord is dit aanleiding om te onderzoeken of de markt in Winterswijk voorzichtig weer kan worden opgestart.

Door Bernhard Harfsterkamp

Sinds 19 maart worden er op woensdag en zaterdag geen markten meer gehouden in Winterswijk. Van de regering in Den Haag hoefde dit niet. Markten konden gewoon door gaan, als er meer ruimte was tussen de kramen en de bezoekers voldoende afstand zouden houden. Burgemeester Bengevoord maakte een andere keuze, omdat de markt in Winterswijk veel bezoekers trekt uit de regio, met name uit Duitsland. De angst was dat die in te grote aantallen zouden blijven komen. In de omliggende gemeenten gingen de markten wel gewoon door, ook die in Dinxperlo waar eveneens veel Duitse bezoekers komen. Mede door oproepen aan de Duitse buren was daar de toeloop van de Duitsers niet groot. Marktkooplieden zeggen dat dit ook voor andere markten in grensplaatsen geldt.

Bij goed verloopt ook weer op zaterdag
Het bestuur van de marktvereniging was al bezig met plannen om onder voorwaarden de markt weer op te starten. Daarbij waren de aanbevelingen van het RIVM uitgangspunt. Toch voelde de burgemeester hier nog niet voor, maar nadat het kabinet de plannen heeft gepresenteerd om de maatregelen tegen het coronavirus de komende maanden stap voor stap te versoepelen ziet hij nu toch mogelijkheden. “We zijn met de marktvereniging en de veiligheidsregio in gesprek over de manier waarop we de markt in aangepaste vorm weer kunnen openen”, schrijft de burgemeester in een verklaring van de gemeente. “In eerste instantie zal dat alleen op de woensdag zijn. Als dat goed gaat, kan de markt op zaterdag ook weer open. Dit kan wat mij betreft als de marktvereniging voldoende maatregelen neemt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en het niet te druk wordt op de markt.”

'Hier wachten we al weken op'
Koos Prins, voorzitter van de Marktvereniging, is ontzettend blij dat de markt weer kan starten. “Hier wachten we al weken op.” Hij heeft er alle vertrouwen in dat de proef met de woensdagmarkt gaat lukken, want de marktkooplui hebben zich er al op voorbereid. De kramen komen verder uit elkaar te staan. Daarnaast zorgt iedereen op zijn eigen manier ervoor dat de klanten voor de kramen voldoende afstand houden. Prins doet dit door er groentekratten voor te plaatsen, die de ruimte voor een klant markeren. Wat Prins betreft had het al wel eerder gekund, omdat de markt in Enschede ook al weer weken open is. “Ik spreek wekelijks met de burgemeester en heb al eerder laten weten dat wij graag weer willen beginnen.” Hij is niet bang dat er meteen weer teveel publiek zal komen. Voor de woensdagmarkt voorziet hij geen problemen. De zaterdagmarkt wordt een grotere uitdaging. “Kiezen we voor rouleren, zodat iedere kraam er bij toerbeurt is, of leveren we allemaal meters in?” De aanpak wordt besproken met alle marktkooplui. “We hebben daarvoor een WhatsApp-groep.” Omdat veel markten wel doorgingen heeft de groente- en fruithandel van Prins nog wel voldoende omzet kunnen halen. “Maar we zijn wel 70% van de horeca kwijt en de zaterdagmarkt in Winterswijk is voor ons altijd de allerbeste geweest.”

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant