Nu nog akkers en weilanden, straks zonnepanelen en natuur. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nu nog akkers en weilanden, straks zonnepanelen en natuur. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeente in principe akkoord met zonnepark aan de Masterveldweg

Algemeen

Druk bezochte digitale inspreekavond

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vorig jaar zomer werden de eerste initiatieven genomen voor een zonnepark tussen de Masterveldweg en de grens met Duitsland. Na drie avonden met de omwonenden en vele individuele gesprekken heeft Solarcentury, het bedrijf dat het park gaat ontwikkelen, op 18 februari een principeverzoek ingediend voor de realisatie. Burgemeester en wethouders hebben besloten hieraan mee te werken. De eerste fase van het project werd afgesloten met een digitale inspraakavond eind april, die goed werd bezocht.

Park van ruim 60 hectare
Het plangebied voor het zonnepark is ruim 60 hectare groot. Daarvan wordt 46 hectare gebruikt voor de zonnepanelen. Op de overblijvende hectares is ruimte voor natuurontwikkeling en landschappelijke inpassing. De eerste opzet van het plan was kleiner, maar nadat meer grondeigenaren belangstelling toonden werd het zonnepark vergroot. Het is zelfs nog zo’n 17 hectare groter geweest, maar de uitbreiding richting Vredenseweg stuitte uiteindelijk op te veel bezwaren bij omwonenden en is daarna weer geschrapt. De plannen voor de landschappelijke inpassing zijn tot stand gekomen na raadpleging van lokale deskundigen. Dat B en W nu in principe akkoord is betekent dat Solarcentury verder kan gaan met de uitwerking van het plan en de aanvraag voor een omgevingsvergunning kan voorbereiden. Wordt die goedgekeurd door B en W, dan kan de aanleg van het park beginnen.

Forse bijdrage aan realisering ambitie gemeente
De gemeente Winterswijk heeft de ambitie om 120 hectare zonnepanelen te realiseren tot aan 2030. Dan moet de gemeente energieneutraal zijn en alle benodigde energie duurzaam opgewekt worden. Het zonnepark aan de Masterveldweg levert hieraan een forse bijdrage. Het plan past in het beleidskader dat de gemeenteraad voor zonneparken heeft vastgesteld. Het park komt gedeeltelijk op de gronden, waarop ruim tien jaar geleden de gemeenteraad een duurzaam bedrijventerrein wilde vestigen, dat aansloot op het bedrijventerrein Gaxel van de gemeente Vreden. Dat voornemen werd nooit concreet, maar dat er nu een 'industrieel zonneveld' komt, zoals het park in de B en W-nota wordt genoemd, sluit aan bij de gedachten die de gemeenteraad toen had.

Vooral vragen over participatie
Zonder coronacrisis zou de vierde avond met omwonenden en andere geïnteresseerden gewoon in een zaaltje hebben plaatsgevonden, maar nu werd die digitaal gehouden. Mensen konden chatten via de computer, maar konden ook telefoneren op woensdag 29 april tussen 19.00 en 21.00 uur. John Westerdiep was daar voor de gemeente bij betrokken. “Het was ontzettend druk op de website. Er waren 173 unieke bezoekers. Met 79 van hen zijn chatgesprekken gehouden.” Daarvoor zaten acht medewerkers van Solarcentury klaar. “Bij een soortgelijke bijeenkomst in Brabant waren er maar drie belangstellenden.” Er waren maar enkele mensen met kritiek op de plannen voor het zonnepark. “Er was éen persoon die vond het helemaal niets. De meeste vragen gingen over de obligaties.” Die kosten 25 euro per stuk en daarmee participeer je in het zonnepark. “De vragen gingen over wanneer, hoe en hoe dan.” Vooraf was Westerdiep sceptisch, maar achteraf constateert hij dat een digitale informatieavond toch een goede aanvulling is. “Het chatten is anoniem. De drempel was lager. Bij een inloopbijeenkomst zie je toch vaak dat alleen een kleine groep mensen in gesprek gaat. Daardoor komen anderen moeilijker aan bod.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant