Wim te Selle (l) en Dick Ruhe bekijken de film die gemaakt is bij het boek. Foto: Lineke Voltman
Wim te Selle (l) en Dick Ruhe bekijken de film die gemaakt is bij het boek. Foto: Lineke Voltman
VIDEO

Alternatieve aanbieding ‘Mijn jeugd in oorlogstijd’ aan basisschoolleerlingen

Algemeen

WINTERSWIJK - Vereniging Het Museum was voornemens met het boekje 'Mijn jeugd in oorlogstijd' en voordrachten op scholen aandacht te schenken aan het feit dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd.

Door Lineke Voltman

Anderhalf jaar geleden is de werkgroep Oral History (mondelinge overlevering) van Vereniging het Museum in Winterswijk begonnen om mensen te interviewen, die de tweede wereldoorlog als kind of jongere hebben meegemaakt. In eerste instantie was de gedachte daarachter dat hun verhalen bewaard moesten blijven. De interviews zijn, zo vertelt Dick Ruhe, lid van de werkgroep, letterlijk uitgeschreven. “We hebben in totaal veertien Winterswijkers in de leeftijd van 85 tot 100 jaar bereid gevonden hun herinneringen aan de oorlog te vertellen. Deze verhalen zijn gebundeld in een boekje met de titel ‘Mijn jeugd in oorlogstijd’."

Het was de bedoeling dat deze boekjes deze maand na de meivakantie aan alle leerlingen van groep 7 en 8 van de Winterswijkse basisscholen zouden worden aangeboden en waarbij de vertellers zelf hun verhaal zouden voorlezen in de diverse groepen. Tevens zouden de leerlingen dan vragen kunnen stellen aan de ouderen, waardoor de jongeren een nog duidelijker beeld van de oorlog zouden krijgen. De zeventien basisscholen waren reeds benaderd en de leden van de werkgroep hadden hiervoor al afspraken gemaakt.

Coronamaatregelen
Zoals alles veranderde door de coronamaatregelen kon het eerste plan niet doorgaan. Ruhe: “Onder deze omstandigheden kunnen we de ouderen natuurlijk niet naar de scholen laten gaan. We hebben daarom naar een alternatief gezocht en daaruit kwam het idee om een film van ongeveer vijftien minuten te maken. De film begint met een inleiding gevolgd door vijf fragmenten van de verhalen van de ouderen, voorgelezen door leden van de werkgroep. Ook zijn portretten van de vertellers opgenomen, zowel in oorlogstijd als nu. De film, die gemaakt is door Wim te Selle, wordt aangeboden aan de basisscholen. Via een link op onze website kan de film klassikaal bekeken worden. We geven de school de inlogcode maar omdat we realiseren ons dat de leerkrachten het de komende tijd druk zullen hebben met de herstart van de lessen en lesgeven aan halve klassen. Daarom bieden we de leerlingen de mogelijkheid om ook thuis in te loggen en de film te bekijken op dagen dat ze geen school hebben. De school kan de inlogcode aan de leerlingen doorgeven. De boekjes worden wel persoonlijk naar de scholen gebracht."

Bij de film hoort ook een lesbrief, waarbij de leerlingen langs verschillende facetten van de oorlog worden geleid en vragen moeten beantwoorden naar aanleiding van de film. Er is ook een aparte handleiding en antwoordenbrief voor de docent bij gemaakt.

”Deze week (na de meivakantie; red.) worden de boekjes door leden van de werkgroep aan de scholen aangeboden. In totaal zijn er 1400 boekjes gedrukt, waarvan er 672 naar de basisscholen gaan. De rest wordt verkocht via het Museum en de plaatselijke boekhandelaren. Volgens Ruhe is de verkoop al begonnen en loopt de verkoop redelijk. “De stichting Marga Klompé heeft al een aantal afgenomen en ook particulieren hebben belangstelling.”

Henk van Ommenfonds
Vereniging het Museum heeft voor het project 2000 euro ontvangen van het Henk van Ommenfonds. “Met de verkoop van de boekjes erbij komen we wel uit de kosten,” aldus Ruhe.


vereniginghetmuseum.nl

Video: RTV Slingeland

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant