Foto: Achterhoek Nieuws
Foto: Achterhoek Nieuws

Ingezonden brief | Bestuurlijke chaos binnen Santiz

Algemeen

Open brief: Bestuurlijke chaos binnen Santiz

Aan:
Raad van bestuur en Raad van Toezicht Santiz
De medisch staf van het SKB
Stichting Behoud SKB

Vandaag bereikte ons het bericht dat de medisch staf van het SKB het vertrouwen heeft opgezegd in de Raad van Toezicht van Santiz. De situatie omtrent de voorgenomen fusie tussen SKB en SZ bereikt opnieuw een dieptepunt. Met als regisseur van dit alles de Raad van Toezicht.
De onderschrijvende raadsfracties uit Winterswijk willen middels deze brief uitspreken dat zij de medische staf van het SKB steunen. Wij moeten constateren dat ook bij de inwoners van Winterswijk het vertrouwen in de Raad van Toezicht van Santiz als toezichthouder van beide ziekenhuizen onherstelbaar is geschaad. Zie ook de brief van oud-specialisten. Wij zien ook dat de voorgestelde beleidskeuzes van Santiz geenszins uitgaan van twee volwaardige ziekenhuizen. De Raad van Toezicht stelt zich allesbehalve als toezichthouder op. Zij bedient zich van machtspolitiek, en lijkt ten koste van volwaardige ziekenhuiszorg in de Oost-Achterhoek te gaan voor een nieuw peperduur ziekenhuis in Doetinchem. Dat is niet uit te leggen aan onze inwoners, kwaliteit van zorg gaat niet omhoog als je met een hartaanval eerst dertig minuten in een ambulance moet liggen.
De RvT houdt krampachtig vast aan haar koers en heeft, zonder enige zelfreflectie, inmiddels twee voorzitters van de Raad van Bestuur naar huis gestuurd. Het wordt tijd om in de spiegel te kijken. De onderschrijvende raadsfracties uit de gemeenteraad van Winterswijk willen via deze open brief laten weten volledig achter de keuze van de medisch staf van het SKB te staan. De beste garantie voor twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek is dat deze RvT zichzelf demissionair verklaart en twee nieuwe Raden van Toezicht installeert, die per locatie beslissingsbevoegd zijn inzake beleid, financiën en toekomstperspectief.
De onderschrijvende raadfracties uit Winterswijk geloven in een zelfstandig SKB. Vanuit zelfstandigheid kan eventuele verdere samenwerking met het Slingelandziekenhuis in gelijkwaardigheid vorm krijgen, zonder angst dat de ene partij de ander tekort doet. Dit betekent ook dat beide ziekenhuizen hun eigen medische staf, OR en cliëntenraad georganiseerd dienen te hebben.
We waarderen de inzet van de medische staf van het SKB en het overige personeel ten zeerste, nu ze ondanks deze bestuurlijke perikelen kans zien de zware zorg in deze coronacrisis zo goed vorm te geven.


Met vriendelijke groet,
Namens de volgende raadsfracties uit de gemeenteraad van Winterswijk.
WB, VVD, GL, PvdA, D66 en VW.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant