Erik Maas tijdens een digitale les Qi Gong in het Gasthuus. Foto: Lineke Voltman
Erik Maas tijdens een digitale les Qi Gong in het Gasthuus. Foto: Lineke Voltman

Erik Maas: 'Thai Chi verbetert immuunsysteem en bevordert doorstroming energieën'

WINTERSWIJK - “In deze tijd waarin we te maken hebben met het coronavirus, is het heel belangrijk dat we zoveel mogelijk aandacht aan ons lichaam besteden. We hebben te maken met stress en onzekerheid. Daar kun je wat aan doen door het beoefenen van Thai Chi en Qi Gong.” Aan het woord is Erik Maas, sinds zes jaar docent in deze soorten bewegingsleer.

Door Lineke Voltman

Maas legt uit wat Thai Chi en QI Gong inhoudt en waarom het zo goed is voor ons lichaam en onze geest: “Thai Chi bestaat al ruim 800 jaar en is ontstaan uit de vechtsport. Thai Chi bestaat onder andere uit bewegings-, meditatie- en ademhalingsoefeningen, waarbij het gezondheidsaspect centraal staat. Door zachte en trage bewegingen wordt de doorstroming van de energieën bevorderd. Bij Thai Chi worden de bewegingen vloeiend en aaneengesloten uitgevoerd. Om de bewegingen zelfstandig te kunnen uitvoeren kost gemiddeld zo’n vier tot vijf jaar. Daarnaast is Thai Chi goed voor mensen met bepaalde klachten als reuma, MS en ME.“

Naast Thai Chi bestaat QI Gong, een vereenvoudigde versie met langzame en trage bewegingen met je armen en benen, die zowel staand, liggend als zittend kunnen worden uitgevoerd. Maas: “Qi Gong bestaat al ruim 7000 jaar. Er zijn zelfs afbeeldingen uit die tijd gevonden. Destijds wisten de monniken al dat de mens constant buiten zichzelf leeft door het drukke leven. Zij keken naar de dieren en zagen dat die wel in het hier en nu leven, ze hebben weliswaar een vlucht- en vechtsysteem maar daarna leven ze rustig door. Er zijn honderden legendes over het ontstaan van Qi Gong maar de mooiste vind ik toch wel die van een monnik die 100 jaar doodstil in de natuur heeft gezeten en alleen maar heeft gekeken hoe het in de natuur werkt. Volgens deze legende is de Qi Gong zo ontstaan.”

Uit een onderzoek van de Harvard University in Yale blijkt volgens Maas het volgende: “De positieve effecten van Thai Chi-oefeningen zijn even groot als die van een aerobics workout , het verbetert het evenwichtsgevoel met 47,5%, het verbetert de ademhaling, versterkt de gewrichten en botten, zorgt voor geestelijke ontspanning en er worden per uur 275 calorieën verbrand. En wat heel belangrijk is in deze coronatijd: het immuunsysteem blijkt ook te verbeteren. Uit een onderzoek daarnaar is gebleken dat het aantal actieve T-cellen in het bloed (maat voor de effectiviteit van het immuunsysteem) bij Thai Chi beoefenaars met veertig procent was toegenomen.“

Maas haalt nog meer onderzoeken aan die zouden bewijzen dat deze bewegingsleer positieve effecten heeft: “Een wetenschappelijk test in Amerika heeft uitgewezen dat Qi Gong heilzaam is voor mensen met Parkinson. Een groep van 30 tot 40 personen met Parkinson ging drie uur per week wandelen en een zelfde aantal met deze ziekte beoefenden drie uur Qi Gong. Na vier maanden bleek dat de groep die Qi Gong had gedaan gelijk was gebleven in het ziekteproces of zelfs iets verbeterd terwijl de groep wandelaars achteruit was gegaan.”Tijdens het beoefenen van Thai Chi of Qi Gong blijft de hartslag rustig en de spieren en gewrichten worden niet overbelast. Samen met goede voeding levert deze bewegingsvorm naast verhoging van de weerstand, duidelijk voordelen op. Vooral voor oudere mensen, waarbij de kans op vallen beduidend vermindert." Door de coronacrisis heeft Maas het lesgeven moeten stoppen. “Ik zet nu voor mijn leerlingen de lessen online, ik doe de bewegingen voor en leg moeilijke technieken uit. Via YouTube stuur ik de filmpjes op."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden