Afbeelding

Open brief van oud-specialisten van het SKB

Algemeen

Open brief

aan Raad van Bestuur Santiz                                                
Raad van Toezicht Santiz
Menzis, de heer J van Eijck

Geachte Raad van Bestuur en Raad van Toezicht, geachte heer,

Als oud-specialisten volgen wij de recente berichtgeving omtrent het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te Winterswijk met stijgende verbazing en irritatie. Jarenlang is binnen het SKB gewerkt aan kwalitatief hoogwaardige zorg voor de patiënten uit de Oost-Achterhoek. Deze gezamenlijke inspanningen door alle medewerkers hebben geleid tot een financieel gezond ziekenhuis dat hoog aangeschreven staat op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg.
Inmiddels heeft u afscheid genomen van interim bestuurder R. de Folter en heeft u een koerswijziging aangekondigd waarin voorzien wordt in een onderzoek naar het ontbinden van de fusie van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem.

Dit gaat ons echter niet ver genoeg!

Drie jaar lang is de Raad van Toezicht meegegaan in een bestuurlijk proces dat zich kenmerkte door een gebrek aan transparantie, het negeren van fusieafspraken, het achterhouden van informatie en de weigering om informatie te verstrekken. Verder wenste het bestuur niet in gesprek te gaan met de Stichting Behoud van het SKB, die ondersteund wordt door een groep mensen met veel relevante kennis en ervaring. Kennelijk was het bestuur niet van plan het ingenomen standpunt, dat leidt tot ontmanteling van het SKB, kritisch te bekijken en al zeker niet om een koerswijziging in overweging te nemen.

Vanuit diverse groeperingen, zowel buiten als binnen het ziekenhuis, is het vertrouwen in de Raad van Toezicht al opgezegd. Wij sluiten ons daar volledig bij aan.

Om een bestuurlijk vacuüm te voorkomen, roepen wij u op een nieuw bestuurslid aan te stellen met de uitdrukkelijke opdracht om de fusie te ontvlechten. Vervolgens kunt u reflecteren op uw eigen handelen en de conclusie trekken dat terugtreden gepast is. Een nieuwe interim Raad van Toezicht kan er dan op toezien dat de ontmanteling van de fusie in snel tempo kan worden opgepakt om nog meer schade te voorkomen.
Daarna kunnen de ziekenhuizen vanuit hun eigen ambitie weer kijken waar mogelijkheden liggen om samen te werken.

Tevens doen wij een beroep op Menzis, als grootste zorgverzekeraar in onze regio, om voor zijn cliënten de verantwoordelijkheid te nemen voor een goede, goed bereikbare en betaalbare gezondheidszorg en om mee te denken, alsmede om transparant te zijn over het ingenomen standpunt van u als verzekeraar. Uw cliënten hebben daar recht op.

Samen verder, maar wel op twee paar benen!
Nog steeds geldt: 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'.


Met vriendelijke groeten,

Oud-specialisten van SKB,
Guus Avenarius, radioloog n.p.
Willem van den Berg, dermatoloog
Samir Cheragwandi, longarts n.p.
Renne Gerritse, gynaecoloog
Cees Harlaar, internist n.p.
Arjen Jonk, chirurg n.p.
Miep Kleijne, cardioloog n.p.
Ruurd de Koe, internist/intensivist n.p.
André van Kuppevelt, kinderarts n.p.
Liong Lo, anesthesioloog n.p.
Ruud Stukart, uroloog n.p.
en anderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant