Jackie onderweg om kledingpakkertjes weg te brengen naar de kinderen. Foto: Eigen foto
Jackie onderweg om kledingpakkertjes weg te brengen naar de kinderen. Foto: Eigen foto

Jackie moet schoolproject in Tanzania vroegtijdig afbreken door coronamaatregelen

Algemeen

WINTERSWIJK - Bang om ziek te worden is ze niet geweest. "Maar het was wel heel vervelend dat het thuisfront met extra werk opgezadeld werd, omdat de kinderen ook thuis moesten blijven." Jackie van Dulmen was in Tanzania toen in Nederland de coronamaatregelen van kracht werden. Zij was daar om te helpen bij het afbouwen van een keuken in een school in Mto wa Mbu. Vanwege corona moest Jackie haar avontuur vroegtijdig afbreken.

Door Verona Westera

Ook in het Afrikaanse land werden coronamaatregelen genomen. De scholen gingen al vrij snel na haar aankomst dicht. "Ik was niet bang om ziek te worden. Ik voelde me wel veilig daar", vertelt Jackie, die in het dagelijks leven werkzaam is bij de politie. "Vanaf het thuisfront werd ik ook gerustgesteld. Thuis ging het goed. Zolang mijn retourticket niet geannuleerd werd zou ik kunnen blijven." Jackie kreeg echter al vrij snel het bericht dat de vlucht toch geannuleerd werd. "Toen wilde ik toch wel terug proberen te komen, want ik zag hoe rigoureus de maatregelen waren. Meteen bam, dicht alle scholen en markten. Als de vliegvelden ook zouden sluiten kon ik niet meer weg. Dan ben je bij een corona-uitbraak daar wel aan de goden overgeleverd, voor mijn gevoel. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis was toch op zo'n 2 tot 3 uur rijden en apparatuur laat ernstig te wensen over."

School
Het doel van Jackie's reis was om verder te bouwen aan een schoolgebouw in Mto wa Mbu. De Masai school werd mede gerealiseerd door de stichting Twiga, onder andere door de inzet van de Winterwijkse Mieke Oxener, die inmiddels in het gebied woont. "De keuken en het meubilair moest nog afgemaakt worden", legt Jackie uit. "Ik ken Mieke ongeveer 15 jaar en wist dat ze daar zat. ", legt ze uit. "Zij bieden kansarme kinderen een kans op een opleiding en begeleiden hen naar werk of bij het opzetten van een eigen bedrijfje, zodat ze een toekomst hebben."

"Ik vroeg Mieke of de school iets zou hebben aan een paar laptops die we niet meer gebruikten", legt de Winterswijkse uit. Mieke wilde ze wel hebben. "Maar dan kom ik ze zelf brengen", was het antwoord van Jackie. Esselink.nu maakte de laptops klaar voor gebruik.

"De school heeft inmiddels een nieuw dak gekregen. Voor dat project heeft de Sint Jozefschool geld ingezameld. Er was nog geld over voor de keuken en/of het meubilair. Ik wilde ook graag kleding meenemen voor kinderen van Sasa school. Ik heb mijn vrienden, buren, kennissen, collega's en familie gevraagd dit te sponsoren. Dat liep heerlijk en een deel gaat naar keuken van de Masai school. Uiteraard heb ik de reis en het verblijf zelf betaald", voegt Jackie lachend toe. "Het geld dat mensen hebben gegeven komt dus precies op de plek waarvoor het bedoeld is, bij de kinderen. Elke euro wordt besteed aan de school en de kinderen. Ik breng het zelf, dus ik kan zien waar het geld blijft."
Een deel van de kinderen zit intern, omdat de familie ze niet voldoende kan verzorgen. Een keuken is noodzakelijk zodat kinderen op school kunnen eten. Sommigen lopen uren per dag om op school te komen. "Mieke spreekt de taal en onderhandelde met de werklieden over de prijzen. Zij heeft een groot netwerk en zorgde ervoor dat bijvoorbeeld de meubels voor een goede prijs door een lokale meubelmaker gemaakt gaan worden. Niet de hoofdprijs, maar ze moeten er wel van kunnen leven. Een eerlijke prijs"

Ook was Jackie voor vertrek bij diverse Winterswijkse ondernemers langs geweest voor een bijdrage. Jackie wist kleding en ballen los te peuteren bij onder andere de Hema, Tuunte, Leugemors en de Albert Heijn. Leemrijse steunde financieel. Ze vertrok met 60 kilo kleding in haar bagage en een aantal voetballen en handballen. Ze kwam terug met de kleding de ze droeg. "Als ik zag hoe blij kinderen alleen al waren met een nieuw onderbroekje of met een bal. Dat is ongelofelijk."

Maggy
Een van de kinderen die indruk maakte op Jackie was Margret. "Zij is nu 9 jaar en is ongeveer 4,5 jaar geleden letterlijk uit de modder getrokken door Mieke. Ze zat in een vies, klein hutje en was zwakbegaafd. Haar vader is alcoholist. Haar toestand was vreselijk." Margret, door iedereen Maggy genoemd, ging naar de Sasa school, woont intern en spreekt nu goed Engels. "Ons gezin wil haar blijven steunen, zodat zij een toekomst heeft", legt Jackie uit. Daarnaast zijn er nog twee Sasa vriendinnetjes en een Sasa jongetje die Jackie en haar familie ook graag zouden willen blijven ondersteunen. "Ook zij komen uit een thuissituatie waar kinderen niet kunnen opgroeien. Schrijnend. We willen graag dat deze kinderen ook in de vakanties en weekenden op de school kunnen verblijven of pleeggezin. Ze kunnen dan wel contact hebben met de familie, maar hoeven er niet meer te verblijven. Dat is namelijk echt te onveilig."

Inventarisatie
Jackie inventariseerde wat er nodig is voor bouw van de keuken en het maken van de meubels en sprak met de aannemer. "Ja, en toen gooide corona roet in het eten. Helaas was er geen tijd meer om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. Ik kon een retourticket kopen en moest een week te vroeg terug naar huis. Mieke ziet erop toe dat het afkomt. Maar dat betekent wel dat ik nog een keer terugga. De handen uit de mouwen steken. Dat is wat ik zeker ga doen. Ik was nog nooit in Afrika geweest, hoewel het mij altijd heeft getrokken. Het land is prachtig maar het zijn de mensen die mijn hart gestolen hebben. Zo vriendelijk en dankbaar. En elk kind dat we kunnen helpen aan een betere toekomst is er één. Zij hebben immers niet gekozen voor een armoedig bestaan", besluit Jackie.

Wie een bijdrage wil leveren aan de school en aan een toekomst voor een kind in Tanzania kan een bijdrage of gift doen. Jackie brengt, als reizen weer mogelijk is, elke gift zelf naar de kinderen in Mto wa Mbu. Een kledingpakketje kan al gemaakt worden voor 5 euro. Wie meer wil weten kan contact opnemen met Jackie van Dulmen: Mail: mamajackie2020@outlook.com, Facebook: Mama-Jackie Tanzania, Bankrekening: NL51 ABNA 0876047673 tnv J. van Dulmen

Kinderen van de Sasa school in de klas. Foto: Eigen foto
Jackie nam koffers met kledingpakketjes mee. Foto: Eigen foto
Oude keuken die vervangen moet worden bij Esilalei school.  Foto: Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant