Yolanda Tangelder zingt het 'Een lijn van jou naar mij' in. Foto: Elin te Voortwis
Yolanda Tangelder zingt het 'Een lijn van jou naar mij' in. Foto: Elin te Voortwis

'Een lijn van jou naar mij'

Algemeen

Herdenkings-lied met driedubbele bodem

WINTERSWIJK - Herdenken en vieren van vrijheid krijgt in deze tijd een extra dimensie. Het virus als ieders vijand, misschien wel als vredestichter op termijn. Want het kijkt niet naar rang, stand, politieke overtuiging, nationaliteit, geloof, kleur of cultuur. Het virus bewijst maar weer eens dat we als mensen zo enorm gelijk zijn. Fysiek, maar vooral ook in hoe we elkaar nodig hebben, van gelijk
zijn aan elkaar en iedereen het leven gunnen. Toen Nu Dan wil gisteren bij vandaag brengen en kunst kan het gevoel dat we daarbij hebben een handje helpen. Met deze week een lied dat vertolkt wordt door Yolanda Tangelder.

Door Leander Grooten

De medewerkers van de stichting, Wim Ruessink, Willem te Voortwis en Janne Gerritse, zijn niet alleen organisatoren en bestuursleden. Zij willen persoonlijk bijdragen aan het gedachtegoed en nodigen Winterswijkers uit dat ook te doen, zeker in de huidige crisisperiode. "En het zijn zeker niet alleen dichters of muzikanten van wie de bijdragen moeten komen," aldus Te Voortwis. Hij vervolgt met een voorbeeld: "Iemand die een boerderij heeft en van het land en het vee houdt, kan zich verplaatsen in wat het is om in oorlogstijd door een bombardement getroffen te worden en alles kwijt te raken. De ontreddering, het verdriet. Wanneer iemand daarover een verhaal heeft, hoort dat ook bij herdenken. Voor iedereen geldt weer wat anders waaraan hij en zij het hart verpandt."
Kunstenaars kunnen zo'n verhaal en wat er tussen de regels door 'gezegd' wordt, versterken. Zodat de individuele gebeurtenis een 'samen' wordt.

Tweeling
Over dat 'samen' schreef Te Voortwis een lied dat hij liet inzingen door Yolanda Tangelder. "Dat is mijn vrouw en de moeder van onze drie kinderen. Over de jongste twee gaat dit lied." Zeventien jaar geleden werden zij geboren, een tweeling. Bij het zien van hun prille communicatie wist hij het zeker: het meeste verkeer tussen mensen heeft niets te maken met verstandige dingen zeggen. De baby's
zochten elkaar op met een groot arsenaal aan mogelijkheden van contact maken, zonder dat iemand ze daartoe dwong. "Ze wilden dat zelf en ik kan je zeggen, het was geen simpele communicatie!" En zo was de eerste zin geboren: 'Een lijn van jou naar mij werd nooit bepaald door een bevel, ergens afgegeven. Een lijn van jou naar mij spint duizend draden zonder woord. Ooit ingegeven.' Te
Voortwis: "Geen schoolbank kan dat ooit verbeteren."

Stilte
Zodra baby's leren praten en groter groeien, wordt communicatie steeds meer verbaal. We leren elkaar overtuigen door woorden, geven elkaar complimenten maar spreken ook kwaad over elkaar. Rondom herdenken gaat de mens weer terug naar het onzegbare. "Iets anders dan woorden verbindt ons dan, twee minuten stilte, kranslegging, het aansteken van een kaars."
In de stilte klinkt voor Te Voortwis ook de muziek als verbindende factor. "Mensen worden verbonden met elkaar door onder meer klanken en rituelen," vertelt hij, "en soms is er een stoorzender, zoals wanneer er in de stilte de vogels kwetteren. Dan ben je er niet helemaal bij met je gedachten. Dan doet ons 'samen' het even niet."

Lied voor iedereen
Yolanda Tangelder, zangeres van beroep, zong het lied in de studio in. In de videoclip zijn bronzen beelden te zien van de Winterswijkse kunstenares Gerri Grijsen die volgens de kunstenaars perfect aansluiten op de zang en de muziek. Vanaf heden is het lied 'Een lijn van jou naar mij' te beluisteren op www.toennudan.nl.
Te Voortwis: "Toen Nu Dan is door en voor Winterswijkers, zonder winstoogmerk, om het herdenken actueel te houden. Daarom is dit lied voor iedereen toegankelijk." Het lied is in feite opgedragen aan die momenten van herdenken waarbij het verbindingslijntje van 'samen' verstoord dreigt te worden, of dat nu gaat over herdenken van de Tweede Wereldoorlog, of het samen optrekken in de huidige
crisis. "Dat iedereen weet dat we met wel duizend draden onzichtbaar verbonden zijn met elkaar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant