Janne Gerritse in haar tot jaren '40 omgebouwde tuinhuis met in haar handen het boek van Eppo Kuipers. Foto: PR
Janne Gerritse in haar tot jaren '40 omgebouwde tuinhuis met in haar handen het boek van Eppo Kuipers. Foto: PR

Herdenken en vieren in quarantaine

Algemeen

Toen Nu Dan daagt creatief uit

WINTERSWIJK - Gerdi Verbeet, voorzitter van de Stichting 4-5 mei, zei dat het Coronavirus een streek is die de natuur ons levert. Een oorlog daarentegen is een gevolg van menselijk handelen. Toen Nu Dan roept Winterswijkers op om op 4 mei te herdenken rondom het huis en online en zij komen met een creatieve werkvorm.

Door Leander Grooten

Ze werkte met bejaarden en later onder andere met slachtoffers uit oorlogsgebied. Helaas raakte ze zelf getraumatiseerd en werd daarmee ervaringsdeskundige op het gebied van verwerken van herinneringen. Het werd een drijfveer om een actieve bijdrage te leveren aan het herdenken van Tante Riek in Winterswijk.

Zoveel werk te doen
"Tante Riek is een belangrijke reden om trots te mogen zijn Winterswijker te zijn", vindt Gerritse. "Ik zocht naar die trots toen ik hier kwam wonen, maar hoorde alleen het NSB-verhaal." Dit, terwijl er een hele groep mensen onder aanvoering van haar moedig werk deed. Het boekje van Eppo Kuipers gaf haar de inspiratie. Eppo is de zoon van de weduwnaar van Heleen Kuipers uit zijn latere huwelijk. "Het boekje heet 'Er was zoveel werk nog te doen' en is een prachtige weergave van een verzetsvrouw en moeder in oorlogstijd die in verzet gaat en moeilijke beslissingen moet nemen om anderen te helpen. "

Toen Nu Dan wordt even Doen Nu Dan
Ondanks de versobering van activiteiten rondom 4/5 mei ziet Toen Nu Dan kansen. Gerritse: "Herdenken op 4 mei begint wat ons betreft juist nu." Ze roept Winterswijkers op invulling te geven aan herdenken. "De huidige crisis helpt daarbij: stilte op straat, angst voor het onbekende, niet meer vrijelijk winkelen. Of de vraag 'wanneer ben ik aan de beurt', die
ouderen zich stellen." De verbinding met de oorlog is snel gelegd en Toen Nu Dan roept op de gevoelens te verpakken in creativiteit. Toen Nu Dan is een gemeenschapsproject en met dit initiatief laten zij zien midden in het nu te staan, terug te kijken naar 'toen' om aan de toekomst, het 'dan', herdenken een eigentijdse invulling te geven.

Lied, video, knutselen
Gerritse legt met groot enthousiasme uit dat deze maand elke huiskamer eigen creativiteit kan laten zien over dit onderwerp. "Kinderen kunnen knutselen, met LEGO het oude gemeentehuis nabouwen of een bloemenkrans maken. Interview je opa en oma, schrijf een gedicht, maak een vlog over oorlog en herdenken. Speel met het hele gezin de bevrijding na of schrijf een aangrijpend verhaal." Wat haar betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. "Ook nu zijn er oorlogen, zoals in Syrië, en wonen er Syriërs in Winterswijk. Of misschien ken je iemand die gevochten heeft in een oorlog, een oom, of een buurman." Toen Nu Dan zoekt naar creatieve mogelijkheden om de quarantaine nuttig en positief te gebruiken. "Deze speelse manier zorgt voor verlichting, ook van het onderwerp herdenken, dat zwaarbeladen
kan voelen."

Voor het raam en in de voorstelling
Zoals de ramen nu gevuld zijn met knuffelbeertjes of met witte T-shirts met een rood hart, zo is het voornemen op 4 mei die te vullen met de huisvlijt rondom herdenken. "Winterswijk wordt dan één groot openluchtmuseum voor een dag." Maar Toen Nu Dan gaat verder door een YouTube kanaal en een Facebookpagina te openen voor video's, vlogs en fotomateriaal. De mooiste creaties worden vervlochten in theatervoorstellingen of toegevoegd aan het lespakket voor scholen. "Misschien maken we van jouw gedicht wel een lied dat wordt gezongen in De Storm," fantaseert Janne Gerritse alvast. Inzendingen kunnen naar info@toennudan.nl worden gestuurd.


www.toennudan.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant