De camper werd afgezet met hekken. Foto: eigen foto
De camper werd afgezet met hekken. Foto: eigen foto

Henk en Hardy met camper gestrand in Castillo de las Guardas

WINTERSWIJK/EL CASTILLO DE LAS GUARDAS - Inmiddels hebben Henk (82) en Hardy (78) al het vierde geitje geboren zien worden. Daarnaast hebben zij een flink aantal bijzondere vogels gespot, waaronder een hop. Het klinkt misschien leuk, maar Henk en Hardy staan sinds 13 maart met hun camper stil op een camperplaats in El Castillo de las Guardas, in de buurt van het Spaanse Servilla. Vanwege corona kunnen de Winterswijkers niet terug naar huis.

Door Verona Westera

"Waarschijnlijk kunnen we geen grenzen meer passeren. Als we hier vertrekken weten we ook niet waar we terecht komen. We hebben een plek met elektriciteit en water", legt Hardy uit. "We staan hier goed. We maken er samen het beste van. Als we aan de zijkant van de camper buiten zitten kunnen we genieten van het uitzicht en de natuur. Dat doen we dan ook maar. En natuurlijk willen we nu liever naar huis, maar dat gaat gewoon nu niet. "

De campertocht begon al op 11 januari. "We hebben kennissen die in Portugal wonen waar we naartoe wilden. We hebben een mooie route gevolgd langs de kust", legt Hardy uit. "Daarna wilden we naar Rio Tinto, maar op de camperapp vond ik een leuke plek. We besloten de volgende dag te gaan." Echter de camperplaats werd afgezet met hekken. "Wij wisten wel dat corona speelde, maar niet dat de situatie zo ernstig was geworden. We besloten het even aan te zien. Het was mooi weer." De camperplaats is dicht bij een dorp, zonder winkels. "De politie kwam een dag later uitleggen dat de maatregelen waren genomen in verband met het coronavirus. De grenzen zouden dicht gaan op 16 maart om 8 uur. Voor ons was het niet mogelijk om de grens op tijd te passeren. En als je vertrekt ,waar kom je dan terecht? We kregen een telefoonnummer voor noodsituaties en om boodschappen door te geven." Elke week komt er in het dorp een zeer primitieve 'SRV-wagen', een truck met laadbak vol groenten en aardappelen. "De politie en de mensen uit het dorp brengen ons eten. Dat is zo bijzonder. Er wordt uitstekend voor ons gezorgd. We zijn echt niet zielig", vertelt Hardy. "En we hebben ook nog eens zon", voegt Henk op de achtergrond lachend toe. De bakker brengt dagelijks brood en eieren. "En daarbij wordt mijn Spaans ook eens steeds beter", grapt de Winterswijkse. "Ach, we maken er het beste maar van. Er zijn heel veel mensen die het heel wat zwaarder hebben dan wij hier. We kunnen lezen, een wandelingetje maken en we hebben de camper goed schoongemaakt."

De kinderen van het Winterswijke echtpaar wonen in Winterswijk en Amsterdam. Ze hebben contact via de telefoon en internet. "We hebben wel een beperkte bundel", legt de Winterswijkse uit. Zij vinden het beter dat hun ouders op dit moment in hun camper in El Castillo de las Guardas blijven. Hardy: "In het gebied is op dit moment nog geen coronabesmetting, heeft de bakker ons verteld. Verder zijn ze hier heel streng wat betreft de maatregelen tegen verspreiding. We hebben geen kinderen op straat zien spelen. Zelfs de straten en vuilnisbakken worden hier gedesinfecteerd. Politie rijdt veel rond om er op toe te zien dat de maatregelen nageleefd worden."
Henk en Hardy zitten op dit moment op een veilige plek en maken er samen het beste van. "We zijn 54 jaar getrouwd, dus hier slaan we ons ook wel samen doorheen. Als de nood echt hoog wordt en als niks het meer doet, hebben we altijd nog rummikub bij ons", besluit Hardy lachend.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden