Kenneth met zijn moeder. Foto: Eigen foto
Kenneth met zijn moeder. Foto: Eigen foto

'Moeder gaat kapot van eenzaamheid'

Algemeen

Familie kan nu niet voor moeder zorgen

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Hij zit met zijn handen in het haar. Kenneth Badal is ten einde raad. In deze coronacrisis wil hij zijn moeder, die een kamer heeft op de Pronsweide, graag thuis hebben. Probleem is echter dat niemand weet hoe lang de crisis gaat duren. Als zijn moeder de Pronsweide voor langer dan 2 weken verlaat, raakt ze haar kamer kwijt en komt onderaan de wachtlijst als ze terug wil. Marga Klompé, waaronder de Pronsweide valt, betreurt het dat  mensen hun familie niet meer kunnen bezoeken. Woordvoerder Mariska Holwerda geeft aan dat de maatregel genomen is uit veiligheid voor de bewoners. 

"Mijn moeder gaat helemaal kapot van de eenzaamheid", vertelt de Surinaamse Kenneth. "Elke dag komen we bij haar op bezoek. Er is bijna altijd wel een van onze familieleden bij haar. Wij verzorgen haar, maar we mogen nu niet meer naar haar toe", vertelt de Winterswijker geëmotioneerd. "Elke dag brengen we Surinaams eten voor haar mee. De Hollandse pot lust ze niet. Maar nu we ook geen eten meer mogen brengen bij haar is ze niet alleen eenzaam, maar maken we ons grote zorgen of ze nog wel voldoende eten binnen krijgt. Zij gaat helemaal kapot hieraan."

"Mijn moeder is eigenwijs en netjes. Daar helpen we haar bij. Ze wil er altijd goed uitzien en haar huisje moet netjes zijn. Mijn zussen helpen dagelijks bij de persoonlijk verzorging. We maken haar kamer nog extra schoon. Zij kan niet zonder ons", aldus Kenneth. "Wij hebben alle respect en geloof in de verpleging en zorgverleners, maar ze heeft haar familie nodig." De moeder van Kenneth is 87 jaar en hoort niet zo goed meer. Daarom is telefoneren met haar ook moeilijk. "Als ik bij haar ben kan ik haar van alles uitleggen, maar via de telefoon lukt het niet goed."

"Soms denk ik het is nog beter dood te gaan aan corona dan dat ze sterft van eenzaamheid. Nu ze zich zo eenzaam voelt, wil ze ook bij mij wonen", vertelt Kenneth met trillende stem.

'Beter dood
gaan aan
corona, dan
sterven van
eenzaamheid'


"We kunnen mensen niet tegen hun wil hier houden, maar het is zeker niet ons advies om bewoners hier weg te halen", laat de woordvoerder van Marga Klompé, waar Pronsweide onder valt, weten. Mensen moeten zich realiseren dat zij de zorg van hun familielid op zich moeten nemen als zij hun dierbare in huis opvangen. Zij zijn dan verantwoordelijk. Er is geen thuiszorg beschikbaar, dat zijn regionale afspraken. Ook huisartsenzorg kan een probleem worden. Als wij niet meer de zorg verlenen, zijn wij ook niet meer verantwoordelijk. Dat moet men zich goed realiseren. Mensen zitten niet voor niets in een verpleeghuis. Zij krijgen hier 24 uurs zorg. Zeker als het gaat om mensen van een verpleegafdeling is dat een hele verantwoordelijkheid die een familie dan op zich neemt", aldus de woordvoerder. "Wij adviseren dan ook niet om mensen uit de zorginstelling thuis op te vangen."

Het beleid van de zorginstellingen om bezoek buiten de deur te houden is uit voorzorg om de kwetsbare bewoners te beschermen tegen coronabesmetting. "We realiseren ons dat dit een ingrijpend besluit is, maar het is echt voor de veiligheid van onze bewoners", benadrukt de woordvoerder namens de zorgorganisatie. "Er zijn op dit moment zo veel schrijnende verhalen", aldus de zorgorganisatie. "Maar daarnaast zijn er gelukkig ook mooie initiatieven die in deze crisissituatie tot stand komen."

Marga Klompé geeft aan dat de kamers niet gereserveerd kunnen blijven voor mensen die vertrekken. "Er is een wachtlijst voor een plek in een verpleeghuis. We laten dan ook geen kamers leeg staan totdat mensen weer terug willen komen. Dat kan niet ten opzichte van de wachtenden die op de lijst staan. Mensen kunnen in principe twee weken ergens anders verblijven", legt de woordvoerder uit. "Maar in deze crisissituatie kunnen we geen bedden vasthouden. Het kan zelfs zijn dat we bedden beschikbaar moeten stellen voor het ziekenhuis als dat nodig is in deze coronacrisis."

'Een ingrijpend
besluit maar
het is echt
voor de
veiligheid van
onze
bewoners'


Maar ook als mevrouw Badal haar eigen bijdrage voor de zorg doorbetaald, kan zij na twee weken niet zomaar terug. "In deze situatie kan een bewoner sowieso niet zomaar terugkomen", legt de woordvoerder uit. "Ze zal bij terugkomst eerst twee weken in quarantaine moeten, omdat zij dan een risico vormt voor de andere bewoners. Zij zal dan geïsoleerd verpleegd moeten worden. Mevrouw Badal behoort tot een heel kwetsbare groep. Als zij thuis is, zal haar sociaal contact ook heel beperkt moeten zijn om haar niet in gevaar te brengen."

"Voor de familie is dit een enorm dilemma, dat begrijp ik goed", laat de woordvoerder weten. "Alleen zitten we op dit moment in een crisissituatie." Zorgorganisatie Marga Klompé geeft aan voor alle bewoners zo veel mogelijk manieren aan te bieden om met familie in contact te blijven. Men kan bijvoorbeeld beeldbellen."

Ook met de familie Badal is gezocht naar een oplossing voor moeder. "De regiomanager heeft contact gehad met de familie Badal", laat de woordvoerder weten. "Zij kunnen aangeven welke gerechten moeder graag eet. Onze kok gaat deze gerechten zo goed mogelijk bereiden." Inmiddels is in overleg met de familie geregeld dat ze ook nu zelf eten mogen brengen voor hun moeder. "En onze zorgmedewerkers zorgen ervoor dat zij daar lekker van kan eten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant