Koos Prins richtte een winkel in op het industrieterrein. Foto: R. Westera
Koos Prins richtte een winkel in op het industrieterrein. Foto: R. Westera

Bijna uitgestorven winkelcentrum in Winterswijk

Algemeen

Detailhandel en horeca zet in op bestellingen aan huis bezorgen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op woensdag 25 maart is het erg rustig op de Markt en in de winkelstraten van Winterswijk. Normaal gesproken zou de warenmarkt alleen al veel mensen trekken, maar markten worden er voorlopig niet meer gehouden. Niet alle winkels zijn meer open, andere hebben aangepast winkeltijden. "Het centrum is doods, het is een onwerkelijk beeld", zegt Peter ten Hagen, waarnemend voorzitter van de ABH-City Vereniging.

Grote omzetdaling
In de winkels zelf is het eveneens rustig. Bij een aantal kun je alleen nog op afspraak terecht. De omzet is de laatste anderhalve week flink gedaald, zelf tot 95% toe. "Er zijn kledingzaken die nog maar een paar tientjes per dag ontvangen", zegt Ten Hagen. De mate waarin de omzet is gedaald is sterk afhankelijk van de branche. "Boekhandels en schoenenzaken doen het nog relatief goed", zegt Ten Hagen, al praat je dan ook al over een halvering. Daarnaast zijn zaken, zoals de horeca en de kappers, verplicht tot in ieder geval 6 april gesloten. Alle bedrijven kunnen een beroep doen op de steunmaatregelen van de overheid. "Als ABH City hebben we ook zitten piekeren en prakkiseren wat we nog meer kunnen doen. Hoe kunnen we toch nog diensten en producten onder de aandacht van klanten brengen."

Aanbod van winkels en horeca op centrale pagina's website 100% Winterswijk
Veel winkels en horecabedrijven doen dat al via hun eigen websites en Facebook-pagina's. "Modewinkels die gesloten zijn doen aan private-shopping. Op afspraak kun je dan een uur alleen winkelen", zegt Ten Hagen. "Het beste is om al het aanbod te centraliseren en daarom hebben wij contact opgenomen met 100% Winterswijk. Normaal gesproken zijn die alleen gericht op promotie. Op hun website (www.100procentwinterswijk.nl/corona) is er nu een pagina met alle diensten en service." Er zijn pagina's voor de warenmarkt, de winkels, de horeca en de overige zaken. Op elke pagina verschijnen dan de bedrijven met een aanbod in beeld. "Er staan er nu al een aantal op, maar we willen dit verder uitbreiden. We willen alle ondernemers een platform bieden. Dat zijn er 250 tot 300. Het wordt niet een soort bol.com, want er wordt verwezen. Veel bedrijven hebben zelf al webshops."

Tijdelijke groentewinkel
Bij de groente en fruitgroothandel van Koos Prins aan de Koningsweg kunnen inmiddels ook boodschappen worden gedaan. Burgemeester en wethouders namen hierover op maandag 23 maart een besluit, waardoor detailhandel op deze locatie tijdelijk wordt gedoogd. "Wij doen ons uiterste best om onze klanten te kunnen blijven bedienen", zegt Koos Prins. "Het loopt boven verwachting goed. Er is al een aardige aanloop. Ook hebben we een bezorgdienst en hebben we nog vijf markten over. Alleen Winterswijk is uitgevallen, maar dat is wel de grootste markt." Het wegvallen van deze markt en het nagenoeg wegvallen van de leveringen aan de horeca scheelt omzet. Ook andere marktkooplui spelen in op het stopzetten van de markt. "Sahin staat met zijn kraam aan de Kloetenseweg en ook vishandel Van den Berg staat buiten. Iedereen probeert te doen wat ze kunnen doen."

Weinig Duits bezoek meer
Tijdens de laatste persconferentie van de regering op maandag 23 maart, waarop allerlei extra maatregelen werden aangekondigd, werd gezegd dat overal de markten open kunnen blijven, omdat ze belangrijk zijn voor de voedselvoorziening. Toch was in Winterswijk al een andere keuze gemaakt. Dat had vooral te maken met de verwachte aanloop van de Duitse buren, die op zaterdagen sowieso al massaal naar Winterswijk komen. Ze bleven zelfs nog komen, nadat in Duitsland door de overheid werd opgeroepen niet naar Nederland te gaan. Nadat Enschede had besloten de markt te sluiten was er angst dat veel Duitsers naar Winterswijk zouden afzakken. Inmiddels zijn de Duitsers in het winkelcentrum volgens Peter ten Hagen "op één hand te tellen". Hij heeft de indruk dat iedereen zich inmiddels beter aan de richtlijnen houdt. "Het spanningsveld is gelukkig een beetje weg." Hij hoopt dat er snel een langzame versoepeling van de maatregelen komt, zodat er weer meer mogelijkheden zijn voor de ondernemers. Hij verwacht niet dat dit al met ingang van 6 april zal zijn. Ten Hagen houdt eerder rekening met 1 mei, maar veel langer moet het niet duren. "Twee tot drie maanden is niet vol te houden voor de bedrijven." Koos Prins vindt het nu nog te vroeg voor conclusies. "We bekijken het van dag tot dag. Volgende week neem ik als voorzitter van de marktvereniging weer contact op met de gemeente hoe het verder gaat met de markt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant