In het uitgiftepunt is het een logistieke coördinatie van jewelste. Foto: Leander Grooten
In het uitgiftepunt is het een logistieke coördinatie van jewelste. Foto: Leander Grooten

Corona: voedselbank bezorgt thuis

WINTERSWIJK – In het afgelopen decennium is de Voedselbank een onmisbaar onderdeel geworden voor mensen die de eindjes net niet meer aan elkaar kunnen knopen. Een team vrijwilligers zorgt er week aan week voor dat de minima een extraatje kan ophalen. Het coronavirus maakte dit onmogelijk. Achterhoek Nieuws reed mee met de bezorgbus in Winterswijk die de tijdelijke oplossing bood.

Door Leander Grooten

Het loopt tegen drieën op vrijdagmiddag als de tassen worden ingeladen. Tolkamp Keukens stelt zomaar twee bedrijfsbussen ter beschikking, Jumbo regelt zo'n honderd bigshoppers. Het voedsel is geschonken door restaurants en supermarkten. Als een bij waar postorderbedrijf is de route uitgestippeld en kan de ronde beginnen.

Hard werken
Cliënten van de Voedselbank halen normaliter op gezette tijden producten op met eigen tassen. Ze pakken het zelf in. Nu is het de taak aan al die vrijwilligers dat stapje harder te lopen. Al dagen ervoor is men bezig met het omdenken van de logistiek. Het team vrijwilligers maakt etiketten, licht cliënten in, verzamelt voedsel en pakt de tassen in. Van monnikenwerk tot monsterklus.
De vrijwilligers zijn overwegend gepensioneerd en volgens het RIVM gecategoriseerd als risicodoelgroep. En toch komen zij samen om deze inspanning te leveren, om zware tassen te sjouwen en om al die huizen af te gaan. Ook in het team heerst er verkoudheid, het aantal vrijwilligers is al verminderd. Het is dus alle hens aan dek. Ik vraag me af hoe lang deze oplossing verantwoord is.

Alle buurten
Een burger maakt aanspraak op een voedselpakket wanneer inkomsten ontoereikend zijn, om welke reden ook. De rondrit door Winterswijk laat zien dat de huishoudens door het hele dorp zitten. Uiteraard is er een concentratie in bepaalde wijken, waar huren en hypotheken lager zijn en de 'standaard' als lager wordt gezien, maar dat is een te simpele voorstelling van zaken. Schulden, faillissement of ontslag overkomt iedereen, in elke bevolkingsklasse. Daarover zou geen schaamte hoeven te zijn. Uw buurman kan het overkomen, maar jou ook.

Protocol
Met een geanonimiseerde adressenlijst, privacy is belangrijk, wordt er aangebeld. De bezorger neemt afstand van de deur. De voordeur wordt geopend en de bewoner brengt zelf zijn tas naar binnen. In flats wordt het in het portiek gezet. Er is geen fysieke aanraking en terug in de bus worden handen gereinigd. Het raampje van de bus halfopen voor frisse lucht, want in de cabine is anderhalve meter moeilijk te handhaven.
Wat niet in het protocol staat, is de vriendelijkheid, van mens tot mens. Een dankjewel, een lach en elkaar een goed weekend wensen met een 'blijf gezond'-groet. Het is goed doen van beide kanten. Burgers van Winterswijk uiten hun dankbaarheid voor deze oplossing en tonen begrip. Het is een mooie ontmoeting op gepaste afstand.

Per week bekeken
Na meerdere ritten van en naar het uitgiftepunt om de bus vol te laden, worden de laatste tassen afgeleverd in het buitengebied. Het is inmiddels avond en de motregen vertroebelt het zicht op de weg. Op een donker erf komen de mensen naar buiten en als de bus wegrijdt sluit men zich ook daar weer op in de huizen.
De klus is na zo'n vier uur geklaard. Deze week kon het nog op deze manier, maar niemand weet welke beperkingen er volgende week op ons afkomen.
En ik wens dat de vrijwilligers die dit mogelijk maken op zichzelf blijven passen en gezond blijven. Want daarin zit het risico.

Meer berichten