Het monument op weg naar zijn definitieve standplaats. Foto: Wilma Fransen
Het monument op weg naar zijn definitieve standplaats. Foto: Wilma Fransen

Erfgoed Klusbrigade verbindt op de definitieve standplaats de twee stukken muur

Algemeen

WINTERSWIJK - Om zeven uur is het al een drukte van belang in de werkloods van de Erfgoed Klusbrigade in Winterswijk. Op 10 maart gaan de twee delen van het Monument 2020 naar het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein. Daar worden ze geplaatst en aan elkaar gezet. Hoe en of de onthulling op 31 maart kan plaatsvinden in verband met het coronavirus is nog onduidelijk.

Het is een uitdagend karwei. Om te beginnen moeten de muurdelen uit de werkloods gerold worden. De grond buiten de loods is iets lager dan binnen. Er wordt zand op het lage deel geschept. Het hoogteverschil wordt daardoor glooiend gemaakt. Zware staalplaten worden op het zand gelegd. Het hoogteverschil kan nu vloeiend genomen worden. Met zware trekbanden wordt het stuk muur aan de trekhaak van een auto vastgemaakt. Heel voorzichtig wordt het geheel getrokken naar de combinatie van wagen en kraan van speciale transporten uit Aalten. Om de beurt worden de stukken muur op de zware wagen gehesen. Het eerste deel van het karwei is vlot verlopen. Het speciale transport vertrekt naar het Mevrouw Kuiper-Rietbergplein, waar het monument komt te staan.
Als het eerste deel van de muur staat, wordt de grote houten mal, die in de werkloods gemaakt is, op de grond gelegd. De omtrek wordt in het zand getekend. Nu weet men precies onder welke hoek de muurdelen moeten komen te staan. Nadat ook het tweede deel van de muur neer is gezet, worden de houten stabilisatie jukken verwijderd. Zij hebben hun doel gediend. De bekisting voor het deel dat de muren met elkaar gaat verbinden wordt intussen door een aantal mannen klaar gemaakt. In de tonnen wordt de specie geroerd en daarna in de bekisting met betonijzer gestort. Als de specie is uitgehard, zijn de delen 'muurvast' aan elkaar verbonden. Het monument wordt in plastic verpakt. Het wachten is nu op de bovenafdekking van de muur die gemaakt wordt van 'Cortenstaal'. Dat is een weervaste staalsoort die in de loop van de tijd een bruine roestkleur krijgt. De leden van de Erfgoed Klusbrigade kunnen terugkijken op een heel geslaagd transport van het monument.

De specie voor het verbindingsstuk wordt in de bekisting gegoten. Foto: Wilma Fransen
Het monument is ingepakt. Foto: Wilma Fransen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant