De leerlingen geven melk aan de kalfjes op de Ekoboerderij
De leerlingen geven melk aan de kalfjes op de Ekoboerderij Present Winterswijk

Burgerschapslessen voor Pronovaleerlingen

Algemeen

WINTERSWIJK - Twaalf leerlingen van Pronova Praktijkonderwijs hebben begin maart lessen burgerschap in de praktijk gekregen van Present Winterswijk. De leerlingen gingen onder leiding van Bert, Yvonne, Leo en Anneke van Present aan de slag bij Ekoboerderij Arink en zorgboerderij De Olden Gaorden. Leerlingen leerden bij de Ekoboerderij onder andere welke werkzaamheden er op een boerderij moeten worden gedaan en wat de term 'ecologisch' inhoudt. Bij De Olden Gaorden ervaarden de leerlingen wat het is om als iemand met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) deel te nemen aan de dagbesteding op een zorgboerderij.

Tijdens de lessen kregen de leerlingen tussendoor nog praktische tips van vrijwilliger Bert: “Het is handig om als boer een zakmes in je overall te hebben”. Ondertussen snijdt hij het touw om een baal stro door en vervolgt: “Nu doe ik dat strotouwtje ook in mijn zak want ik kan dat straks misschien wel weer hard nodig hebben. Ja, jullie lassen op school, maar ik moet wel eens iets vastbinden met een touwtje…”.

Tijdens de lessen ervaarden de leerlingen daarnaast wat het inhoudt om iets voor iemand anders te doen en maakten ze kennis met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
In april, mei en juni krijgen leerlingen van Pronova weer praktijklessen van Present. Naast het meewerken bij de eko- en zorgboederij, gaan ze dan ook met flexvrijwilligers een Presentproject doen bij mensen thuis.

Scholen die leerlingen kennis willen laten maken met de praktijk en hen leren iets te doen voor iemand anders. Present neemt mensen graag het werk uit handen en organiseert een unieke ontmoeting tussen leerlingen en anderen. Enthousiast geworden, neem dan contact op met Anneke van Nierop, projectcoördinator van Present Winterswijk, annekevannierop@presentwinterswijk.nl. Meer informatie over Present staat op www.presentwinterswijk.nl.

De leerlingen oog in oog met de varkens op de boerderij

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant