Euregio strijkkwartet. Foto: Joan Dillon
Euregio strijkkwartet. Foto: Joan Dillon Joan Dillon

AFGELAST of UITGESTELD 'De zeven laatste woorden' van Joseph Haydn gespeeld door het Euregio Strijkkwartet

Algemeen

ZWILLBROCK - Op zondag 29 maart speelt het Euregio Strijkkwartet het beroemde kwartet van Haydn :'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze'. Het concert vindt vanaf 16.30 uur plaats in de Sint Franciscuskerk, 'Barockkirche', in Zwillbrock. Het concert duurt één uur, er is geen pauze. De toegang tot dit concert is gratis.

Bekend is het grote oratorium 'De zeven laatste woorden van Christus aan het kruis'. Joseph Haydn componeerde dit werk in 1796 voor groot orkest, koor en vier solisten. Dat het ook kleiner en alleen instrumentaal uitgevoerd kan worden blijkt uit een eerdere versie van dit werk dat Haydn al in 1787 voor priester José Saenz de Santamaria uit Cadiz als passieconcert componeerde. Het is één van de meest geliefde composities die sindsdien in de Vastentijd gespeeld worden. Deze instrumentale versie van het oratorium heeft vanzelfsprekend een intiemer karakter. Het bestaat uit zeven meditatieve delen met een inleiding en een aardbeving aan het slot. De compositie was niet alleen bij de tijdgenoten van Haydn zeer geliefd. Ook aan het publiek van deze tijd brengt deze muziek een imponerende uitbeelding van de zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis. In deze compositie worden die woorden plechtig, spannend en authentiek weergegeven.
Het Euregio kwartet bestaat uit vier professionele musici die ieder afzonderlijk een carrière hebben opgebouwd in het symfonieorkest, de kamermuziek en in de lespraktijk. Joan Dillon en Nachiko Ueno op viool, Miriam van Dixhoorn op altviool en Benno Rickert op cello, hebben elkaar gevonden in hun passie voor het strijkkwartet. Deze musici, wonend aan weerskanten van de grens, hebben in de laatste jaren een steeds intensievere concertpraktijk. Zij nodigen regelmatig een gastspeler uit om ook andere beroemde kamermuziekwerken, met klarinet, piano of cello, aan het publiek uit de grensstreek te kunnen presenteren. Door hun gezamenlijke warme, bezielde kwartetklank komen de klassieke meesterwerken 'als nieuw' bij de luisteraar binnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant