Streekziekenhuis Koningin Beatrix voorbereid op coronavirus (COVID-19)

Algemeen

WINTERSWIJK - Nu het coronavirus ook Nederland heeft bereikt is alertheid op verdere verspreiding belangrijk. Persvoorlichtster Saskia Steenbergen van de Stichting Santiz laat weten, dat het ziekenhuis goed is voorbereid. "Net als bij uitbraken van andere virussen weten we wat we moeten doen aan hygiënische maatregelen, daar zijn protocollen voor. Mensen die via de huisartsen binnenkomen en verdacht worden van het coronavirus worden getest en verpleegd op de zogeheten 'isolatiekamer', artsen en verpleegkundigen worden beschermd."

De voorzorgsmaatregel begint al bij de huisarts. Als de huisarts verdachte verschijnselen waarneemt en de patiënt komt uit een besmet gebied wordt er actie ondernomen. Binnenkort zal er volgens Steenbergen op de website informatie over het coronavirus worden geplaatst. Voorlopig verwijst zij naar de website van het R.I.V.M. Op deze site zijn ook de belangrijke maatregelen vermeld om verspreiding te voorkomen:
• Regelmatig handen wassen
• Hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes

Huisartsen
Ook de huisartsen zijn voorbereid op het virus en volgen de opgestelde protocollen. Huisarts Arjen van de Linde: "De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten, hoesten en kortademigheid. Deze klachten kunnen ook duiden op andere griepsoorten, maar als de patiënt uit een verdacht gebied komt en hij voldoet aan enkele vastgestelde criteria, neemt de huisarts contact op met de GGD, die zorgt draagt voor het vervolg aan maatregelen." Het is nog niet duidelijk wat het complete spectrum
aan symptomen is bij de ziekte.

"De meeste mensen krijgen weinig klachten. Ze zijn ook in een paar dagen weer beter. Soms kan het virus zorgen voor ernstige longontsteking. Dan duurt het langer om te genezen: soms wel een paar weken. We denken nu dat van de 100 mensen die getest zijn en het coronavirus hebben: ongeveer 83 mensen een beetje ziek worden, ongeveer 15 mensen erg ziek worden, 2 mensen overlijden. De kans om te overlijden is groter bij ouderen en mensen die al ziek zijn", is te lezen op de site thuisarts.nl.

Eerst telefoon
Van de Linde wijst erop, dat in het protocol ook vermeld staat, dat patiënten met koorts en luchtwegklachten, die recent in één van de risicogebieden zijn geweest of een risicocontact hebben gehad, niet naar de praktijk mogen komen. De huisartsen worden voortdurend via internet op de hoogte gehouden over de verspreiding van het
virus en de beschikbaarheid van beschermende middelen zoals mondkapjes.
Informatie is te vinden op de website van het R.I.V.M. en www.thuisarts.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant