Van links naar rechts: Jo Wiggers, Detsy Nekkers en Marietje Nijenhuis. Foto: Lineke Voltman
Van links naar rechts: Jo Wiggers, Detsy Nekkers en Marietje Nijenhuis. Foto: Lineke Voltman (Foto: )

'Handwerken verbindt' is motto van negende Handwerkfair

WINTERSWIJK - "Handwerken heeft wellicht een oubollig imago, maar dat is echt onterecht. Er zijn zoveel nieuwe technieken en ook jongeren gaan steeds meer breien, haken of quilten. " Aan het woord de drie organisatoren van de handwerkfair, die op zaterdag 14 maart in Fletcher hotel-restaurant Frerikshof in Winterswijk wordt gehouden.

Door Lineke Voltman

Jo Wiggers, Detsy Nekkers en Marietje Nijenhuis erkennen dat de jeugd tegenwoordig andere prioriteiten heeft en geen tijd vrijmaakt om te handwerken. Jo is van mening dat de generatie van 30 tot 45-jarigen het niet op school heeft geleerd of als ze er wel les in kregen er geen goede herinneringen aan hebben. "Het is belangrijk dat jongeren er thuis mee in aanraking komen, dan gaan ze vanzelf belangstelling krijgen en het ook doen. Daarbij is op YouTube veel informatie te vinden en daar maken jongeren ook gebruik van."

De organisatoren zijn alle drie fervente handwerksters. Jo was lerares handvaardigheid en runt in het Brouwershuusken in het Woold een handwerkcafé en –museum. "Ik ben op het moment bezig met stumpwork (een 3D techniek)." Detsy is naast haar werk jaren geleden begonnen met quilten en Marietje houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met kant klossen en dan het liefst in groepsverband.

Handwerkcafés
Dat handwerken populair is, bewijzen de ettelijke handwerkclubs in Winterswijk. "Handwerken in je eentje is leuk maar in clubverband nog veel leuker, je hebt contact met andere mensen en leert van elkaar", vindt Marietje. Op de vraag waarom handwerken zo leuk is antwoorden ze alle drie eenstemmig: "Het plezier dan je met elkaar hebt als je bij een club bent en wanneer je het alleen thuis doet kun je alles van je laten afglijden en staat letterlijk 'je verstand op nul'."

Op de handwerkfair staan achttien standhouders, die hun producten tentoonstellen en verkopen. Er is een keur aan technieken te zien, zoals haken, breien, patchwork, quilten, wol vilten, zijde schilderen, kantklossen en sieraden maken. "We hebben de standhouders tevens gevraagd om ook te demonstreren, want dat maakt het voor de bezoekers interessanter." Een van de deelnemers is Quilt Cottage uit Winterswijk, die de entree van Frerikshof verfraait met een aantal quilts, zodat de bezoekers al in de goede sfeer komen. Frida Pelgrim toont haar zelfgemaakte hoeden en laat zien hoe ze deze maakt.

Modeshow
Omdat het vorig jaar een groot succes was, wordt er ook dit jaar een modeshow gehouden. De standhouders bepalen welke artikelen geshowd worden. Dat zullen onder andere vesten, sjaals en hoeden zijn. Het geheel wordt gepresenteerd door een ladyspeaker, die uitleg geeft over de artikelen. De modeshows worden gehouden om 11.00 en 15.00 uur.

Handwerkboeken- en tijdschriften markt
Marietje: "We krijgen heel veel boeken en tijdschriften aangeboden van mensen die het huis opruimen of gaan verhuizen. Een deel daarvan gaat naar andere organisaties en een deel verkopen we op de fair."

D'n Olden Gaorden
"Elk jaar schenken we de opbrengst van de verkoop van de artikelen aan een goed doel. Vorig jaar hebben we zo'n 350 euro kunnen overhandigen aan hospice De Lelie en dit jaar is het goede doel Zorgboerderij D'n Olden Gaorden", aldus Detsy. "Ze hebben tevens een stand op de fair waar producten worden verkocht die door de cliënten van de zorgboerderij zijn gemaakt."

De Handwerkfair op 14 maart in de Frerikshof is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden