Els Bottema en Miriam Verbeek in atelier Vuurwater. Foto: M Verbeek
Els Bottema en Miriam Verbeek in atelier Vuurwater. Foto: M Verbeek

Keramiek en vilt combinatie tijdens KunstOer

Algemeen

WINTERSWIJK - De kunstenaressen Els Bottema en Miriam Verbeek werken vanuit hun atelier in Zutphen. Zij zullen dit jaar onder de naam Atelier Vuurwater met hun werk meedoen bij een van de locaties van het evenement KunstOer tijdens de Pinksterdagen. Tijdens KunstOer kunnen bezoekers een route volgen lang diverse plekken waar zij kunstenaars hun werk tonen. Onderweg kunnen zij genieten van het moois dat het Nationaal Landschap rond Winterswijk te bieden heeft.

De kunstenaressen kennen elkaar al 20 jaar maar pas de laatste 3 jaar is sprake van een samenwerking. Dat ligt ook niet zo voor de hand want Els maakt keramische objecten en Miriam werkt met het zachte materiaal wol.
De dames zijn zeer verheugd dat ze door de organisatie van KunstOer zijn uitgenodigd om in 2020 mee te doen. Miriam merkt op: "Ik heb in Winterswijk in het verleden verschillende malen in galerie Help U zelven geëxposeerd dus vind ik het extra leuk om opnieuw een keer hier mijn werk te laten zien." Els vult aan: " Ik vind de combinatie van erfgoed, kunst en natuur echt uniek. Ik heb hier al eerder gewandeld en gefietst maar echt kennen doe ik het gebied niet". Ook de locatie waar hun werk te zien is, boerderij Olde Beusink, gelegen tussen het Bonninkbos en het Hilgelo spreekt de dames erg aan. De boerderij is gedeeltelijk opnieuw opgetrokken maar de schuur uit 1800 staat er nog in z'n oorspronkelijke staat evenals het bakhuis naast de boerderij. "We verheugen ons er op dat we hier een deel van ons eigen werk kunnen laten zien maar natuurlijk ook de resultaten van onze samenwerking", aldus Miriam Verbeek. "Natuurlijk is het ook een uitdaging om met de belangstellenden uit Winterswijk en omgeving een tweedaagse workshop te organiseren waarvan de resultaten ook tijdens KunstOer te zien zijn"                                                        

Miriam Verbeek die opgeleid is op de Rietveld academie begon haar carrière als sieraadontwerpster. Zij was succesvol gezien de opname van haar werk in verschillende privé- en musea collecties, de verkoop in vooraanstaande galeries voor sieraadvormgeving en de exposities in binnen- en buitenland. Maar na de ontdekking van de mogelijkheden van wol is zij ongeveer 20 jaar geleden geheel in de techniek van het vilten gedoken. Dat leverde in eerste instantie monumentale sieraden en halsbedekkingen op. Thans maakt ze vooral grote 'schilderijen' van vilt waarbij de natuur haar grote inspiratie bron is. Bij Olde Beusink laat ze schilderijen van bos en bomen zien die prachtig aansluiten bij het Bonninkbos.

Els Bottema voltooide de HBO opleiding handvaardigheid en werkt sinds 1995 als keramist. In het begin waren het de traditionele keramische technieken die ze in haar werk gebruikte met als inspiratiebron vele vormen van architectuur. Met als resultaat monumentale vormen van poorten en bouwsels. Na een aantal workshops en masterclasses ontdekte ze haar voorliefde voor 'primitieve' stookmethodes, zoals vuurstook en Naked Raku waarbij de glazuur op het voorwerp er bij het stoken weer afvalt en er lijnen overblijven die zijn ontstaan door de rook. Hier speelt de onvoorspelbaarheid van het resultaat een grote rol. De verrassing bij haar handgevormde keramiek is dan ook altijd groot. Ze maakt werk voor binnen en buiten.

De twee kunstenaressen organiseerden jarenlang de Zutphense Kunstdagen en van daar uit ontstond het idee om samen iets te ondernemen en werd atelier Vuurwater opgericht. Els: "We zijn op zoek gegaan naar verbindingen tussen keramiek en vilt. Dit heeft geleid tot een serie Naked raku (een speciale techniek Raku ) gestookte doosjes die ik maak en die versierd en afgesloten worden door kleurig gevilte koorden van Miriam. De serie 'barst' die we hierna ontwikkelden gaat een stap verder." De serie bestaat uit zwarte kommen waarvan het oppervlak lijkt op verkoold hout. Aan de binnenkant zit een tweede kom van kleurig zacht vilt. "Ik beaam dat het prachtig is, de unieke combinatie tussen een hard en een zacht materiaal met zijn verschillende structuren. En vraag me af hoeveel nieuwe vormen deze samenwerking nog gaat opleveren. Dat zal vast en zeker gebeuren gezien de jarenlange ontwikkelingen in ons eigen werk. Je merkt toch altijd na experimenten en veel er over praten dat er nieuwe dingen ontstaan", aldus Els. "Dat is juist zo mooi aan het kunstenaarschap", vult Miriam aan.

Ze vinden het erg leuk dat ze in het kader van KunstOer een tweedaags workshop gaan geven en waar de resultaten straks ook te zien zijn tijdens de Pinksterdagen bij Olde Beusink.
Workshop keramiek/vilt
De eerste dag van de workshop is op vrijdag 8 mei op een locatie in het centrum van 11.00 tot 16.00 uur. Met demonstraties van klei en vilt. Aan het eind van de dag heb je een grote en een kleine kom(gepolijst) gemaakt. Drogen van de klei en bakken gebeurt in het atelier van Els Bottema. Op de tweede dag is op 1e of 2e pinksterdag (is tussen te kiezen voor de deelnemers) van 11.00 tot 17.00 uur op de KunstOer Locatie Olde Beusink. Daar wordt het vuur aangemaakt en de verschillende kommen gestookt/ingebrand. Afwisselend is dan een groep aan het stoken of aan het vilten. Aan het eind van de dag gaan de deelnemers met een paar mooie kommen van keramiek en vilt naar huis.

Meer informatie en prijzen opvragen voor deelname aan de workshop: info@kunstoer.nl                                                                                                                                                        

Els Bottema aan het werk. Foto:PR
Een kam van bijzondere materialen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant