Tannemaat wil samen met iedereen het beste voor Winterswijk doen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tannemaat wil samen met iedereen het beste voor Winterswijk doen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nieuwe wethouder Tannemaat wil verbinder zijn

Algemeen

"Samen met anderen het beste doen voor Winterswijk"

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op donderdag 20 februari is Henk Jan Tannemaat geïnstalleerd als wethouder voor Winterswijks Belang. "Ik heb het niet geambieerd", zegt hij, "Ik vond het politieke spel in de gemeenteraad ook mooi. Maar het komt nu op mijn pad." De aanleiding is een vervelende, want Wim Aalderink moest om gezondheidsredenen stoppen. "Gelukkig gaat het nu een stuk beter met Wim", zegt Tannemaat.

Veertien jaar stage gelopen
Tannemaat is unaniem door de fractie en het bestuur van Winterswijks Belang (WB) gekozen. "Ik ben goed ingevoerd, ik heb mee geschreven aan het coalitieprogramma en ik heb het meest van ons allemaal de handen vrij. Bovendien heb ik al veertien jaar stage gelopen", zegt hij. In 2006 kwam Tannemaat in de gemeenteraad, nadat Winterswijks Belang als nieuwkomer meteen acht zetels kreeg. Sindsdien heeft WB ook in elke raadsperiode wethouders geleverd. Tot nu toe werden de wethouders gekozen na een sollicitatieprocedure. "Zo'n lange procedure konden we ons nu niet permitteren", zegt de nieuwe wethouder, "het werk moet doorgaan en we wilden snel de burgemeester en de drie vrouwen in het college ondersteunen." Tannemaat erkent dat de lange sollicitatieprocedure bij eerdere coalitievormingen al vertragend werkte. "Misschien is dit het begin van een andere aanpak en doen wij het voortaan net als de andere partijen. WB is na veertien jaar ook een gewone partij geworden."

Transparant en open
Tannemaat heeft altijd al interesse in politiek gehad. "Ik heb de actualiteit altijd gevolgd en heb altijd belangstelling voor besturen gehad." Op de middelbare school zat hij in de schoolraad en hij is jarenlang bestuurslid van de belangenvereniging van het winkelcentrum, de ABH-City vereniging geweest. Hij was actief in de VVD. Liberaal is hij nog steeds, maar tegenwoordig heeft D66 zijn voorkeur. Hij heeft dertien jaar een herenkledingzaak gehad en bezit nog altijd panden in de Winterswijk. Een jaar geleden stopte hij na zo'n acht jaar als voorzitter van de ABH-City-vereniging, een functie die hij combineerde met zijn werk als gemeenteraadslid. Er waren wel eens vragen of dit geen belangenverstrengeling was, want Tannemaat voerde in de raad ook het woord over het winkelcentrum. Zelf vond hij het nooit een probleem. "Ik ben er altijd open en transparant over geweest."

Compleet bloot gegeven
Toch stopte hij een jaar geleden om de handen meer vrij voor de politiek te hebben. Als wethouder heeft hij de dezelfde portefeuille als Wim Aalderink. Dat betekent dat hij ook verantwoordelijk is voor het centrum. "Ik heb me compleet bloot gegeven aan bureau Berenschot." Dat bureau constateerde dat er geen risico's zijn betreffende de integriteit. Met burgemeester Bengevoord heeft hij uitgebreid gesproken over mogelijke risico's. "We hebben afgesproken dat als het expliciet over de Meddosestraat gaat, ik me er niet mee bemoei. En als het bij andere zaken nodig is passen we het vier ogenprincipe toe." Dat betekent dat dan een ander collegelid of een ambtenaar bij gesprekken aanwezig is. "Ook hierbij wil ik me transparant en open opstellen."

Van nature niet lui
Tannemaat wijst er op dat hij het als wethouder niet alleen doet "Ik wil graag een goede aanpak voor het centrum waarmaken. Daarvoor ga ik met veel mensen praten. Ook zijn er vele ambtenaren die van de hoed en de rand weten." Vergaderen vindt hij heel leuk en hij is van nature niet lui. Tannemaat weet dat dit over hem wordt gezegd. "Misschien heb ik een beetje die uitstraling." Het wethouderschap zal even wennen zijn met een agenda die grotendeels voor hem ingevuld wordt en de vele uren die hij mag maken. "Ik heb nooit een echte kantoorbaan gehad met vaste werktijden en veel meer regelmaat." Tannemaat wil leren van de ambtenaren en samen met hen het beste voor Winterswijk doen. Hij zal er aan moeten wennen dat hij niet meer overal op kan reageren, wat hij als fractievoorzitter vaak deed. "Een fel weerwoord kan niet, al is het niet verkeerd om dingen op scherpt te zetten. Dat doe je minder als wethouder. Ik zie me zelf ook vooral als verbinder. Ik regel het liefst alles samen met andere mensen. Ik zal echt mijn best doen ook richting CDA. Ik ben niet haatdragend, wel eerlijk."

"Geef me even de tijd"
Het verbinding zoeken zal hij bij alle onderwerpen waarvoor hij verantwoordelijk is doen. Dat geldt voor het bezoekerscentrum bij de Steengroeve, waarover omwonenden kritisch zijn. "De betrokkenenparagraaf is dankzij WB ingevoerd en die zal ik als wethouder serieus nemen." Daarbij hecht hij er wel waarde aan dat de juiste informatie wordt gebruikt. Zijn rol is in de veertien jaar veranderd. In zijn eerste raadsperiode waren André van Nijkerken en Dirk Willink de gezichten van WB, die beide fel het debat konden aangaan. "In het begin was ik meer de linksbuiten, de "good cop" die na een felle discussie met een kwinkslag voor een ontspannen sfeer kon zorgen." Eind 2012 nam hij het fractievoorzitterschap over van Willink en werd hij vooral de hoeder van de coalitie. Kritiek op het in zijn ogen goede coalitiebeleid werd gepareerd. "Dit is goed voor Winterswijk. Daar moeten we toch raadsbreed voor zijn", zei hij vaak. In de mislukte coalitie met het CDA was hij daarentegen kritisch over onderwerpen als duurzaamheid en de aanpak van het centrum. Die werden, vond hij niet goed aangepakt. Bij de huidige coalitie van WB, VVD, GroenLinks en PvdA was hij weer de persoon die fel reageerde op kritiek van de oppositie. In de wandelgangen werd hij al de vijfde wethouder genoemd. Tannemaat kan nu laten zien dat hij er echt één is. "Geef me even de tijd. Er is geen school voor wethouders. Ik ben er trots op dat ik het mag doen. Ik hoop ook dat ik de oppositie meekrijg. Daar zal ik mijn best voor doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant