Minder geld uitgeven voor verduurzaming raadhuis

Algemeen

Voorstel om al geld te reserveren voor toekomstig gebruik waterstof

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bij de behandeling in de algemene commissievergadering van het voorstel van burgemeester en wethouders bleek al dat niet alle raadsfracties even enthousiast waren om het oude raadhuis te verduurzamen. Ze vonden dat die verduurzaming erg veel geld kost en vroegen B en W om andere goedkopere scenario's te onderzoeken. Een voorstel met drie scenario's werd behandeld in de raadsvergadering van 20 februari. Bijna alle raadsleden stemden voor het pakket "geel". Dat betekent dat niet alles wat gedaan kan worden om het raadhuis optimaal te verduurzamen wordt uitgevoerd. Alleen Loes ten Dolle (D66) stemde tegen. Zij vond dat wel het beste scenario uitgevoerd moet worden.

Nog altijd een flinke verbetering met pakket "geel"
Burgemeester Joris Bengevoord pleitte opnieuw voor een keuze voor het duurste pakket "groen". Het raadhuis zou daarna energielabel A krijgen. Momenteel heeft het raadhuis het laagste energielabel G. Met pakket A wordt het raadhuis niet alleen optimaal geïsoleerd, maar zal er ook geen aardgas meer gebruikt worden. Bij het pakket "geel", waarvoor de raad koos, krijgt het raadhuis energielabel B, nog steeds een aanzienlijke verbetering. Daarnaast wordt dit pakket aangevuld met het plaatsen van voorzetbeglazing. De totale kosten voor pakket "groen" worden geraamd op 1.451.000 euro, die voor pakket "geel" op 570.000 euro. De burgemeester vond nog steeds dat gemeente zelf het goede voorbeeld moet geven als het om verduurzaming gaat. Alleen Ten Dolle steunde hem daarin. Een aantal coalitiepartijen had niet veel moeite met pakket "groen", maar voor GroenLinks was het een stap te ver. Zoveel geld uitgeven aan verduurzaming had geen draagvlak in de achterban. Het zou mensen afschrikken om te investeren in duurzaamheid als het zoveel kost, een argument waarvan Ten Dolle niets begreep.

Gasleidingen in toekomst gebruiken voor waterstof
Peter Voogt (GroenLinks) en anderen wezen erop dat er in de toekomst mogelijk betere technieken komen om een rijksmonument als het raadhuis te verduurzamen. "Als je telkens zegt dat er later nog betere technieken komen, blijf je aan het uitstellen", vond Ten Dolle. Zij vindt dat je nu moet doen wat al mogelijk is. De coalitiepartijen verwachten in de toekomst veel van waterstof. Daarvoor kunnen de huidige gasleidingen in het raadhuis gebruikt worden. Een reden om nu nog niet van het gas af te gaan. Om te laten zien dat de coalitiepartijen Winterswijks Belang, VVD, GroenLinks en PvdA duurzaamheid wel degelijk zeer serieus nemen, kwamen zij met een motie waarin zijn voorstelden om al 881.000 euro, het verschil tussen de kosten voor pakket "groen" en "geel" "apart te zetten" voor waterstoftoepassing in de toekomst in Winterswijk. In dezelfde motie, die werd ondersteund door Voor Winterswijk, werd bovendien gevraagd zonnepanelen op het dak van het raadhuis mogelijk te maken. Wanneer die zonnepanelen vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, kan dit niet volgens het huidige erfgoedbeleid. Dat beleid zal dan veranderd moeten worden. De motie werd ingetrokken nadat burgemeester Bengevoord had toegezegd dat hij voor de zomer komt met een voorstel voor de toepassing van zonnepanelen op monumenten en met een voorstel rondom waterstof.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant