Afscheid van Wim Aalderink ... Foto: Afdeling Communicatie Gemeente Winterswijk
Afscheid van Wim Aalderink ... Foto: Afdeling Communicatie Gemeente Winterswijk

Warme woorden voor Wim Aalderink

Algemeen

Tannemaat geïnstalleerd als nieuwe wethouder

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van 20 februari werd afscheid genomen van Wim Aalderink, die om gezondheidsredenen is gestopt als wethouder. Hij was bijna zes jaar wethouder voor Winterswijks Belang. Hij werd door diverse fractievoorzitters en burgemeester Joris Bengevoord toegesproken. "Bedankt voor alle mooie woorden", zei Aalderink in een korte reactie. "Ik zou bijna geloven dat ik een goed wethouder was en een aardig mens."

"Alleen zijn haar bewoog niet mee"
Erwin te Selle (Winterswijks Belang) noemde Aalderink "een betrouwbare allemansvriend. Een soort Golden Retriever". "Zorg dat je gezond blijft", zei Te Selle, nadat hij Aalderink ook nog een fijne en gezellige collega had genoemd en in herinnering had gebracht dat Aalderink "niet kort van stof was", maar wel respectvol en goed ingevoerd. De ex-wethouder staat bekend als "hardcore" Rolling Stonesfan. Op zijn werkkamer hing een portret van de band. Loes ten Dolle (D66) had hem tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zien headbangen op de muziek van de Stones. "Alleen zijn haar bewoog niet mee." Aalderink was bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen bij een aantal debatten de enige mannelijke lijsttrekker. "Nou Loes", had hij gezegd, "Dan val ik ook een keer op." Volgens Ten Dolle was dat niet nodig, want hij had zich als wethouder allang op de kaart gezet.

Dinsdag leukste dag voor de wethouder
Gert-Jan te Gronde was van 2014 en 2018 samen met Aalderink wethouder. "Hij was een gedreven wethouder en had zijn zaakjes goed voor elkaar en was altijd rustig." Ubel Zuiderveld vond dat Aalderink "een prachtige hallucinerende stem" heeft. Hij waardeerde de aandacht die hij had voor de mensen, die het minder getroffen hebben in het leven. "Wim is zo ontzettend aardig", zei burgemeester Bengevoord. Hij wilde nog niet alles zeggen over de vertrokken wethouder, want er komt nog een toespraak op de afscheidsreceptie op dinsdag 24 maart in het gemeentekantoor. "De dinsdag vond Wim het leukste van het wethouderschap. Dan werden de besluiten genomen, die goed zijn voor Winterswijk." Aalderink hield van lekker eten, wist de burgemeester en kookte graag voor anderen. Hij vergezelde daarom Bengevoord graag als die ineen horecagelegenheid voor een officiële handeling moest zijn. In de periode 2014 tot 2018 was hij part time wethouder. "Maar dat bestaat niet. Hij was altijd full time aanwezig en deed full time mee."

Wennen aan een leven zonder politiek
Wim Aalderink zei het debat in de raad het mooist te hebben gevonden. Hij zal met weemoed terugdenken aan wat je als wethouder kunt doen voor Winterswijk en zijn bewoners. Hij moet nog wel wennen aan een leven zonder politiek. "Het ene moment word je volledig geleefd door de agenda, het volgende moment is de agenda helemaal leeg. Ik heb nog geen rust in de kont. Het ga jullie allemaal goed en ik zal jullie ontzettend missen." Daarna werd Henk Jan Tannemaat geïnstalleerd als nieuwe wethouder voor Winterswijks Belang. Er werden geen opmerkingen gemaakt over zijn benoeming. Er stemden zestien gemeenteraadsleden voor zijn benoeming, vier tegen en één blanco.

... en benoeming opvolger Henk Jan Tannemaat. Foto: Afdeling Communicatie Gemeente Winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant