Thijs van Beem (midden) overhandigt, mede namens van Charlotte Rixten, bloemen aan Fons Bakker. Foto: Han van de Laar
Thijs van Beem (midden) overhandigt, mede namens van Charlotte Rixten, bloemen aan Fons Bakker. Foto: Han van de Laar

Fons Bakker tweehonderdste 'Vriend van Mondriaan'

Algemeen

'Brief van Piet' exclusief voor Vrienden van Mondriaan

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - "In anderhalf jaar tijd zijn we verdubbeld, van 100 naar 200 vrienden. Dat heugelijke feit willen we vieren!", aldus oud-burgemeester Thijs van Beem, voorzitter van de Vrienden van Mondriaan. Samen met Charlotte Rixten, directeur en Pim Lohman, junior-directeur communicatie, heette hij de vrienden nummer 200 en 201 van harte welkom. Dat zijn Fons Bakker en zijn vrouw Karin.

Thijs werd medio 2018 voorzitter van de Vrienden van Mondriaan. De werkgroep bestaat momenteel uit Pieter van der Laan, Friederike de Raat en Bernadet klein Gunnewiek. "We hebben ons toen als doel gesteld om te verdubbelen, dus van 100 vrienden naar 200. Dat is in anderhalf jaar gelukt. Vooral de actie 'vriend werft vriend', sloeg goed aan." Thijs kijkt voorzichtig naar Charlotte als de nieuwe doelstelling ter sprake komt. Charlotte: "Op 7 maart 2022 is het 150 jaar gelden dat Piet werd geboren. Zullen we dat ook proberen te verdubbelen en de teller op 300 zetten!?" Die nieuwe afspraak staat.

Budget voor extra's
Thijs: "We hebben een besteedbaar budget van zo'n 10.000 euro per jaar. Het zeer aansprekende schilderij, geschilderd door Piet Mondriaan, van Betsy Bergman-Cavalini hebben we er bijvoorbeeld voor in bruikleen kunnen krijgen (zie foto). We moesten dan zelf voor het transport, verzekering en andere bijkomende kosten zorgen, maar we zijn erg blij dat het hier zo'n jaar kan hangen. Het komt uit een privécollectie en hangt normaal boven een zitbank. Maar door het Vriendenfonds werd het mogelijk gemaakt dat wij er in Winterswijk ook van kunnen genieten. Zo halen we wel vaker bijzondere schilderijen hier naar toe. Dat is al een aantal keren gelukt. We maken met het budget ook wel eens een restauratie mogelijk." Het vriendenbestuur overlegt altijd met Charlotte die bij de vergaderingen aanwezig is. Gezamenlijk wordt met elkaar bekeken waar geld voor beschikbaar wordt gesteld. Die werkwijze bevalt uitstekend.
Fons: "Ik begrijp dat jullie ook veel samenwerken met scholen." Charlotte beaamt de intensive samenwerking met het Gerrit Komrij College. Tevens heeft Villa Mondriaan de doelstelling om alle basisscholleerlingen minstens één keer het museum te laten bezoeken. Ze kunnen dan zelf zien waar Piet Mondriaan als kind heeft gewoond en naar school ging.

Vriend worden
De bloemen zijn voor Fons, de 200ste vriend. Dat werd hem als cadeau aangeboden. Zijn vrouw is daarmee de eerste op weg naar de driehonderd. Ook vriend worden? De kosten bedragen 40 euro per jaar voor één persoon en 60 euro voor stellen. Je hebt dan altijd gratis entree en je ontvangt exclusief de nieuwsbrief 'Brief van Piet'. Er worden speciale rondleidingen gehouden, uitstapjes gemaakt en er is korting op lezingen en cursussen. Op de site villamondriaan.nl staat meer informatie. Aanmelden kan ook in het museum. Voor mensen of organisaties die grotere bedragen doneren, zijn er luxere vriendenpakketten. Ook daarvoor kan men bij het museum terecht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant