De kuren van Komrij
De kuren van Komrij Foto: PR

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers

Algemeen

zaterdag 7 maart Onno Blom presenteert zijn nieuwste boek: 'De kuren van Komrij' in het Winterswijkse boekhandel Kramer

Winterswijk – Rebellen en dwarsdenkers is het thema van de Boekenweek 2020 – een thema dat Gerrit Komrij op het lijf geschreven is. Speciaal voor deze Boekenweek stelde Onno Blom 'De Kuren van Komrij' samen, een bloemlezing uit zijn scherpste werk. Dat boek wordt zaterdag 7 maart gepresenteerd in het hart van Komrij's geboortedorp, in boekhandel Kramer aan de Wooldstraat.

Gerrit Komrij (1944-2012) was schrijver en dichter, maar ook een gevreesd criticus over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over literatuur en poëzie, uiteraard, maar zijn scherpe oog viel ook op architectuur en televisie, die hij de treurbuis noemde. In zijn werk toonde Komrij steeds aan een dwarsdenker te zijn.

Dat dwarse denken werd door hem zelf verbonden met zijn geboortedorp. 'Je bent niet ongestraft Winterswijker', schreef hij. Weliswaar denken ze in dat dorp – net als in alle andere dorpen overigens – dat het in het middelpunt ligt en dat de rest van de wereld er net zo uitziet, in werkelijkheid wordt het aan drie kanten omsloten door de Duitse grens en aan alle kanten door uitgestrekte bossen en moerassen: een dorp dat letterlijk met de rug tegen de muur staat. Een eindstation. Een ophaalbrugdorp zonder ophaalbrug.'

Een scherp oordeel, maar Komrij kwam er wel regelmatig terug, ook toen hij zijn leven met partner Charles Hofman doorbracht in een Portugees dorp. Winterswijk verliet hem nooit.

Onno Blom publiceerde in 2004 'Het fabeldier dat Komrij heet', een biografische schets waarin ook het begin van Komrij's schrijverschap in Winterswijk wordt beschreven. Ook was Blom, goed bevriend met de schrijver, de samensteller van Halfgod Verzamelaar, een boek over de verzamelwoede van Gerrit Komrij.

In De Kuren van Komrij, een uitgave van De Bezige Bij, zijn de scherpste stukken bijeengebracht. Dat zijn zowel stukken over zijn jeugd als zijn meest vileine polemieken en maatschappijkritieken, maar ook met zijn liefde voor de literatuur wordt de fabuleuze veelzijdigheid van de schrijver getoond. Onno Blom: "Gerrit Komrij was een lieflijke houwdegen, een misantroop die van mensen houdt, een ernstige humorist, een vitale pessimist en een gelukkige schizo."

Onno Blom (1969) heeft zijn schrijverschap al eerder bewezen. Niet alleen met Komrij, maar ook met de biografie 'Het litteken van de dood' van Jan Wolkers. Vorig jaar verscheen 'De jonge Rembrandt', over de jeugd van de geniale kunstenaar, het is inmiddels ook aan Engeland en Amerika verkocht.

De presentatie van 'De Kuren van Komrij' is zaterdag 7 maart om 16 uur in boekhandel Kramer, Wooldstraat 24 in Winterswijk. Onno Blom vertelt in de winkel ook over zijn werk, over Gerrit Komrij, beantwoordt vragen en signeert boeken. De toegang is gratis.

Nóg een schrijver in de Boekenweek!

Op donderdag 12 maart komt nóg een schrijver naar boekhandel Kramer. Schrijfster Ronit Palache stelde uit het werk van Ischa Meijer (schrijver, journalist, interviewer, toneelschrijver en tv-presentator) een bloemlezing samen voor de reeks Privé Domein. 25 jaar na zijn dood is de naam Ischa Meijer nog niet verdwenen. In zijn werk rekende Ischa Meijer genadeloos af met het verstikkende milieu waarin hij was opgegroeid. Dat werd door zijn omgeving vaak als schokkend ervaren, maar tegelijkertijd werd hij daardoor een belangrijke stem van de naoorlogse generatie: ''Ik heb niets tegen anti-semieten, ik lééf ervan."

Ronit Palache vertelt haar verhaal in het doopsgezind kerkje, donderdag 12 maart om 20 uur. Kaarten zijn vooraf à 10 euro te koop bij boekhandel Kramer.

Dit artikel wordt u aangeboden door Boekhandel Kramer. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant