De vernieuwde wachtruimte. Foto: PR NS
De vernieuwde wachtruimte. Foto: PR NS (Foto: )

Stukje spoorweggeschiedenis te zien in gerenoveerde wachtruimte stationsgebouw

WINTERSWIJK - Het station in Winterswijk is misschien wel één van de mooiste stations van Nederland. Het statige monumentale stationsgebouw staat al enkele jaren leeg. Daar komt nu verandering in. Afgelopen week is gestart met het opknappen van het stationsgebouw.

Hierbij wordt het leegstaande deel van het monumentale stationsgebouw vernieuwd en opgedeeld in drie aparte ruimten. Daarbij worden de oude elementen zoveel mogelijk bewaard terwijl er zo duurzaam mogelijk gebouwd wordt. Zo worden de wanden, plafonds en vloer geïsoleerd, wordt isolatieglas geplaatst en wordt vloerverwarming aangebracht zodat in de toekomst gasarme verwarming mogelijk is.

Ook aan de buitenkant is gedacht. De ramen en deuren krijgen een schilder- en opknapbeurt en de dakpannen en het voegwerk aan de westgevel worden vernieuwd.

Lokale ondernemers
Voor de drie ruimtes zijn inmiddels ook al drie lokale gegadigden. Stationsmanager Lars Sieverink: "Het station vormt steeds vaker een onderdeel van een stad of dorp. Om die binding te versterken vindt NS het belangrijk dat lokale ondernemers zich daar vestigen. Mooi dat we daar deze ruimtes aan kunnen bieden." Omdat de contracten nog niet helemaal rond zijn wil de woordvoerder van de NS nog niet bekend maken wie de gegadigden zijn.

Wachtruimte
Aangenaam wachten kon al enige tijd op het station, deze wachtruimte zorgt nu ook voor een stukje geschiedenis. Aan de muur zijn foto's opgehangen van hoe het station er in vroege jaren uitzag. Lars Sieverink: "Station Winterswijk was een belangrijk knooppunt toen er nog veel van het spoor gebruik werd gemaakt voor goederenvervoer. Met de foto's herleeft die tijd weer."

Naar verwachting zijn alle werkzaamheden aan het stationsgebouw in de zomer gereed en kunnen de nieuwe huurders vanaf september de deuren openen voor reizigers en omwonenden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden