Supermarkt voor mensen die in armoede leven wil uitbreiden naar Winterswijk. Foto: PR
Supermarkt voor mensen die in armoede leven wil uitbreiden naar Winterswijk. Foto: PR (Foto: )

Supermarkt voor mensen in armoede zoekt onderkomen in Winterswijk

WINTERSWIJK - Mini Manna betekent oorspronkelijk 'klein brood', vertelt directeur Steven Kroon van de stichting Mini Manna die mensen die in armoede leven een aanvulling biedt op de Voedselbank. Dat doen ze door supermarkten te runnen waar deze mensen producten ruim onder de inkoopprijs kunnen kopen. Dat wordt gefinancierd door opbrengsten uit een kringloopwinkel. Mini Manna is actief in Ulft en Doetinchem is in gesprek met de gemeente Winterswijk om ook in Winterswijk te starten.

Door Sander Damen

"Een brood in de winkel kost ruimt twee euro", licht Kroon het concept van Mini Manna toe. "Wij bieden het aan voor vijftig cent. Hierdoor hoeven mensen die in armoede leven niet op voedsel te besparen. Bezuinigen op eten kan echt niet, vind ik. Het is schandalig dat dit wel in Nederland gebeurt."

Supermarkt en kringloopwinkel
Mini Manna runt supermarkten die qua inrichting en assortiment niet veel afwijken van andere supermarkten. Het grote verschil zit hem in de prijs van de producten. "Wij kopen in bij de gewone supermarkt", licht Kroon toe. "En die producten verkopen we dan ruim onder de inkoopprijs. Onder andere aan mensen die bij de Voedselbank ingeschreven staan. Maar ook aan gezinnen die daar net niet voor in aanmerking komen. Uiteraard leiden we daar verlies op. Dat verlies financieren we met de opbrengst van onze kringloopwinkels. We werken met vrijwilligers. Behalve de supermarkt en de kringloopwinkel verzorgen we dagbesteding voor onder meer statushouders om ze werkervaring op te laten doen en de taalvaardigheid in het Nederlands te verbeteren."

Winterswijk
Mini Manna heeft plannen zich dit jaar in Winterswijk te vestigen. Kroon denkt dat in Winterswijk straks ongeveer vijfhonderd gezinnen van de diensten van Mini Manna gebruik zullen gaan maken. "Dat is ongeveer net zoveel als in Doetinchem", vertelt hij. "Er zijn vermoedelijk veel meer gezinnen die in armoede leven, maar die maken geen gebruik van onze supermarkt. In Doetinchem en Ulft worden mensen met hetzelfde formulier bij de Voedselbank en bij ons ingeschreven."
Mini Manna wil graag uitbreiden naar Winterswijk. Er wordt gezocht naar een geschikt pand en gesprekken met de gemeente over de eventuele komst naar Winterswijk zijn gestart. "Wij kunnen ons prima redden zonder subsidie", zegt Kroon. "Alleen voor de start vragen we wél een eenmalige subsidie, want er moeten vrieskisten, koelkasten, schappen komen en dat is een grote investering."

'Schrijnend'
De directeur van de stichting vindt het soms schrijnend te zien van hoe weinig geld mensen rond moeten komen. "Laatst ontmoette ik een gezin van vijf," vertelt hij. "Ze moesten met zijn vijven rondkomen van negentig euro per week. Dat is niet te doen. Een van de meisjes was bijna jarig. Dat leverde de ouders veel stress op, omdat ze geen geld hebben voor cadeaus of traktaties op school. We hebben toen wat cadeaus uit de kringloop ter beschikking gesteld. Ons doel is stress te voorkomen zodat mensen zich kunnen richten op een oplossing voor hun problemen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden