Kinderen staan in de Wereldhoek, een geliefde plek om het nieuws te volgen. Foto: Han van de Laar
Kinderen staan in de Wereldhoek, een geliefde plek om het nieuws te volgen. Foto: Han van de Laar (Foto: )

'Het gaat er niet om dat je de beste bent, het gaat erom dat je beter bent dan gisteren'

Ouder start wervingsactie voor leerlingen OBS Kotten

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - 'Als elk kind het hier nu eens een dag ging proberen, willen ze nooit meer iets anders'. Het waren niet de leerkrachten die deze mooie slogan bedachten voor de Openbare Basisschool Kotten (OBS Kotten), het was de dochter van Gertrude den Besten die dit aan haar moeder vertelde. Gertrude: "Onze kinderen zijn onlangs overgestapt naar OBS Kotten. Dat was een gouden greep. Iedereen in ons gezin is enthousiast. Het ging er niet om dat de vorige school niet goed was, nee het concept in Kotten past beter bij onze kinderen. Meteen toen we binnenkwamen om eens te kijken, voelden wij ons thuis. De overgang verliep heel soepel."

Dat goede gevoel kwam al door de tekst in de hal. 'Het gaat er niet om dat je de beste bent, het gaat erom dat je beter bent dan gisteren.' Johan Wilterdink, directeur van OBS Kotten: "We hebben een PR Commissie die uit drie personen bestaat. We zijn een school met 45 leerlingen, maar voor ons zou 60 ideaal zijn. Dus we proberen wel te werven. Het is dan ook bijzonder dat een individuele ouder uit zichzelf de publiciteit zoekt om aan te geven hoe goed onze school is en hoe haar kinderen hier opbloeien. Ze is zelfs zo enthousiast dat ze lovende teksten over onze school op de ramen van haar auto heeft geplakt. Gertrude: "Je voelt je hier niet alleen welkom, ook de pedagogische aanpak spreekt ons aan. Het is een mix van Dalton, vrije school en traditioneel onderwijs. Er wordt gewerkt met kernconcepten (leren in samenhang) en in units." Hierin werken kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende talenten en eigenschappen samen. Zij leren veel van elkaar. Units zijn er in plaats van het klassikale onderwijs. Johan: "Onze unitscholen hebben hun vertrouwde methodes voor rekenen, taal en lezen nog gewoon in gebruik. Ten aanzien van de zaakvakken gebruiken de scholen kernconcepten, van waaruit de wereld verkend wordt."

Inspecteur
De inspecteur heeft OBS Kotten een goede beoordeling gegeven. 'Het onderwijs zit hier in de muren en in de mensen", aldus het rapport van de inspecteur. 'Dat voel je gewoon.' Hij was onder de indruk en hij vond het bijzonder dat de leerkrachten enthousiast vertelden over ontwikkelingen op school en daarin hun verantwoording hebben genomen. Ook in het gesprek met de leerlingenraad merkte hij meer doelbewustheid, betrokkenheid en eigenwaarde op. Dit alles leidde tot een goede beoordeling. In het rapport van 16 mei 2019 schreef de inspecteur: 'Hier wordt eigentijds onderwijs gegeven, waarbij het kind echt centraal staat.' Johan: "We hanteren de methodiek van John Hattie, een gerenommeerde onderwijswetenschapper uit Nieuw Zeeland. Aan ons concept lag ook een werkbezoek in Engeland ten grondslag. We werken aan eigenwaarde, groeidenken en het ontdekken van die eigen talenten."

'Het onderwijs
zit hier in de
muren en in
de mensen'

Ontwikkelen
Leonne Overkamp is één van die enthousiaste leerkrachten en helemaal op haar plek in Kotten. Ze benadrukt een aantal belangrijke aspecten: "Ten eerste leren de kinderen vaardigheden om zich te ontwikkelen op een diepgaande, onderzoekende manier. Ten tweede is het van belang dat ze talent gedreven kunnen werken. Wat past bij mij, waar ben ik goed in? Ten derde vinden we leerlingenparticipatie erg belangrijk. Kinderen mogen met voorstellen komen die zoveel mogelijk worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld het aanleggen van een composthoop waarvoor groenafval ingezameld wordt. We besteden daar dan ook meteen in onze lessen aandacht aan. We betrekken hier eveneens de ouders bij. Dat gaat erg goed. Ieder kind heeft zo het recht op een fijne schoolperiode."

Gertrude benadrukt nogmaals haar pleidooi voor OBS Kotten: "Er wordt hier een hele mooie, prachtige liefdevolle basis gelegd. Ik ben supertrots op deze school en de leerkrachten. Zo hebben een aantal leraren de 'Blij met mij academie' gevolgd. Daar word ik persoonlijk ook weer erg blij van. Een betere wereld begint bij de kinderen! En eigenlijk ook bij jezelf. Dat voel je op deze school. Iedereen wordt dan ook uitgenodigd dit zelf te ervaren en eens te komen kijken." Voor meer informatie www.obskotten.nl, Facebook of tel. 0543-563532.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden