Parasite draait in Filmhuis. Foto: PR
Parasite draait in Filmhuis. Foto: PR (Foto: )

Parasite draait in Filmhuis

WINTERSWIJK - De film Parasite draait op dinsdag 3 maart om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk, in Skopein aan de Meddosestraat.

Met Parasite draait het Filmhuis dé filmhuishit van 2019. Een film dus waar al veel over geschreven en gezegd is. En terecht. Want Parasite heeft alle kenmerken die een film behoort te hebben: spanning, onvoorspelbaarheid, (gitzwarte) humor, maatschappijkritiek en dramatiek.
Parasite draait om twee gezinnen. De familie Kim heeft niet bepaald de loterij gewonnen. Ze leven in een armzalig souterrain en vouwen pizzadozen voor de kost. En dan heb je de familie Park die in een supermoderne villa woont. Het huis is zo groot dat ze niet eens al hun eigen kamers kennen. De families komen met elkaar in aanraking door Ki-woo, zoon van de familie Kim, die via-via een baantje krijgt als huiswerkbegeleider bij de rijke Parks. Dat daar een Oxford-licentie voor vervalst moet worden, nemen ze op de koop toe.
Wat blijkt: de Kims leven wellicht aan de grond, maar zijn behoorlijk gewiekst. Voor je het weet wurmt de rest van het gezin zich ook de villa in: zus Ki-jeong komt opdraven als 'kunsttherapeut' Jessica, vader Kim als chauffeur, moeder Kim als huishoudster. Dat alles gebeurt op een hoogst ingenieuze manier. Het zijn beroepen die ze allemaal niet daadwerkelijk beheersen, maar ze blijken de rijke familie Park, die extreem op de ons-kent-ons-cultuur vertrouwt, uiteindelijk alles wijs te kunnen maken.
En dan zijn we nog niet eens op de helft van de film. De ontwikkelingen daarna volgen in een rap en heerlijk verfilmd tempo. Kortom, een film waarbij de bezoeker zich geen moment verveelt. De film won onder andere: de Gouden Palm in Cannes, een Golden Globe en nominaties voor een Oscar en een Bafta-award. Veel beter wordt het niet.
Parasite heeft ook nog eens de IFFR 2020 BankGiro Loterij Publieksprijs 2020 (van het Filmfestival Rotterdam dus) in de wacht gesleept. Tijdens het festival geven festivalbezoekers via stemkaarten aan welke film hen het meeste aanspreekt. De eindscore bepaalt welke regisseur de BankGiro Loterij Publieksprijs in ontvangst mag nemen.

Meer berichten