Mark van Dam (l) en Harrie Garritsen bij de voordeur van het gastvrije en laagdrempelige Wuh. Foto: Han van de Laar
Mark van Dam (l) en Harrie Garritsen bij de voordeur van het gastvrije en laagdrempelige Wuh. Foto: Han van de Laar (Foto: )

Snaphaan in gesprek met wethouder en WUh over plek in 'oude SNS'

Snaphaan in gesprek met wethouder en WUh over plek in 'oude SNS'

WUh zoekt toch verder naar nieuw onderkomen

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - "We wisten dat het eraan zat te komen, maar het is toch nog altijd een verrassing als het zover is. De voormalige SNS Bank is verkocht", zegt Harrie Garritsen coördinator van de Winterswijkse Uitdaging (WUh). "Het gebouw op deze plek voorziet in een belangrijke maatschappelijke behoefte", vult voorzitter Mark van Dam aan. Het pand van waaruit de WUh de werkzaamheden verricht, is in korte tijd uitgegroeid tot een levendig en laagdrempelig activiteitencentrum. Veel maatschappelijke organisaties en particulieren hebben de weg ernaar toe gevonden.

De WUh, waar ook het Vrijwilligerspunt deel van uitmaakt, begon met verbinden van het lokale bedrijfsleven met stichtingen en verenigingen. Dit met gesloten beurs. Nadat zo'n twee jaar geleden het oude SNS pand tijdelijk gehuurd kon worden, namen de mogelijkheden enorm toe. Bijna iedere dag van de week zijn er volop activiteiten. Mark: "Het pand is onlangs verkocht aan Jan Snaphaan (eigenaar van Dalphin International Group). We beraden ons over hoe verder. We willen het liefste alles bij elkaar houden. Die onderlinge banden vinden we erg belangrijk. Dus zoeken we naar een soortgelijke accommodatie rondom het centrum."

Faciliteren
Jet van den Bosch van het Humanitas-project Buurtbemiddeling is een van de 'bewoners': "In 2008 ben ik begonnen in wijksteunpunt de Oosthoek. Daarna ben ik verhuisd naar de Westhoek en vandaar naar de SWW (Springplank). Vervolgens naar de Post en nu zitten we - tot volle tevredenheid - hier bij de WUh. Het zou mooi zijn als de welzijnsinstellingen weer eens over permanente huisvesting kunnen beschikken. Faciliteren daarvan lijkt me een taak van de gemeente."

'Ik ben
zakenman
en kan ook
geen maanden
wachten'

Ook de verstandelijke vrijetijdsgroep Stekkie is al een paar keer verhuisd. Harrie: "Die gaan me extra aan het hart. Ze willen graag beschikken over verschillende ruimtes om een aantal activiteiten tegelijkertijd te kunnen uitvoeren. Tegelijk dient het goed begaanbaar te zijn en met aangepast sanitair."

Onderverhuur
Jan Snaphaan geeft desgevraagd aan dat hij niet over het hele SNS gebouw hoeft te beschikken. Ik heb aan zo ± 350 m² genoeg. Beneden is het 750m² groot en boven 351 m². Daarnaast is er ook nog ruimte aan de overkant, in ons kantoorpand. Als de WUh wil blijven, het betaalbaar is voor hen en we een goed ruimteplan kunnen maken, dan zijn ze uiteraard van harte welkom. Ik heb daar ook al met wethouder Elvira Schepers over gesproken en binnenkort overleg ik weer met de WUh. Lukt dat niet, dan willen we graag met ze mee helpen zoeken. Het pand wordt op 2 juni opgeleverd, dus we hebben nog even. Maar, zeg ik er eerlijk bij, ik ben zakenman en kan ook geen maanden wachten op antwoorden. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat we eruit komen. Oh ja … wat we op deze locatie gaan doen, blijft nog even een verrassing. Maar het wordt wel mooi, alleen al vanwege de gunstige ligging van de locatie."
Mark: "Ondertussen zijn we voor de zekerheid toch al begonnen met zoeken naar alternatieven. Iedereen die tips heeft, mag die doorgeven. Dat kan via info@winterswijkseuitdaging.nl of bellen met 0543-200026."

Meer berichten