Historicus Bart Wallet geeft lezing over Joden in het naoorlogse Nederland

 Bart Wallet. Foto: Rufus de Vries
Bart Wallet. Foto: Rufus de Vries (Foto: )

WINTERSWIJK - Historicus Bart Wallet is op zondag 1 maart te gast in de Winterswijkse synagoge en geeft een lezing 'De bevrijding en daarna', over Joden in het naoorlogse Nederland.

Hoe een gedecimeerde en uitgesloten groep de kracht vond om zich te herstellen en zich met een veelzijdige identiteit te manifesteren.
In de lezing op gaat Bart Wallet aandacht besteden aan de geschiedenis van de Joden in het naoorlogse Nederland. Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd en moest de wederopbouw beginnen. Een kleine groep Joden kwam tevoorschijn uit de onderduik, nog minder keerden in de maanden daarna terug uit de kampen. Zij moesten het Joodse leven opnieuw opbouwen. Maar was het voor hen wel echt bevrijding?

In deze lezing gaat men op zoek naar de verhalen van de overlevende Joden in de directe naoorlogse tijd. Daarbij komen zij de stroperige Nederlandse bureaucratie tegen, het lange en vaak vergeefse wachten op familieleden en voortlevend antisemitisme. Desondanks ontstond er weer Joods gemeenschapsleven, gekenmerkt door een grote diversiteit.
Hoe de Nederlandse Joden zich tot de Nederlandse samenleving verhielden en hoe zij relaties opbouwen met Joodse gemeenschappen elders, onder meer in Israël, zal duidelijk worden.

Bart Wallet is historicus aan de afdeling Geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam en aan de afdeling Hebreeuwse en Joodse Studies van de Universiteit van Amsterdam.
Zijn specialisatie is de Joodse geschiedenis, met name de vroegmoderne en moderne Nederlandse Joden.
Bart Wallet begint op 1 maart om 15.30 uur met zijn voordracht. Kaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat 24 in Winterswijken kosten 10 euro. Reserveren kan via info@synagogewinterswijk.nl.

Meer berichten