Lezing met muziek over het leven en werk van Marc Chagall

Josee Claassen. Foto:  Anna Maria Roos
Josee Claassen. Foto: Anna Maria Roos

WINTERSWIJK - Stichting Cultureel Beheer houdt een lezing met muziek over het leven en werk van Marc Chagall. De lezing wordt gegeven door kunsthistorica Josee Claassen, op 27 maart in de Doopgezinde Kerk. Aanvang 11.00 uur. De lezing duurt tot 14.30 uur.

Marc Chagall is een van de bekendste beeldend kunstenaars uit de twintigste eeuw. Hij werd eind negentiende eeuw geboren in een Joods, chassidisch milieu in Wit-Rusland. Dat is onmiddellijk zichtbaar in zijn werk. De chassidim drukten hun religieuze gevoelens uit in wonderlijke, bijzondere verhalen en in meeslepende zang en dans. Met het grootste gemak zweven in de verhalen van dat geloof de rabbijnen over de daken van de sjtetl, de Joodse nederzettingen, en precies dat is te zien in het werk van Marc Chagall.
Hij was een grootmeester in het kleurgebruik. Pablo Picasso gaf aan dat met het overlijden van Matisse en Chagall nog de enige kunstenaar was die begreep wat kleurgebruik inhield. Chagall was een alleskunner: hij schilderde niet alleen, maar illustreerde ook boeken, maakte objecten van keramiek, ontwierp tapijten, glas in lood ramen, mozaïeken en decors en kostuums voor ballet en opera en schreef gedichten. Hij was Jiddisch in hart en nieren, maar om die reden ook op de vlucht voor de vervolgingen van Joden die in de twintigste eeuw onuitsprekelijk gruwelijk waren. Ook daarvan getuigt Marc Chagall in zijn kunst. Hij hield van het leven. Dat spat van zijn doeken af.

Kortom, zijn leven en werk zijn zo boeiend dat er een prachtlezing met veel mooie afbeeldingen en fantastische muziek van gemaakt kon worden. Tijdens deze lezing hoort men onder meer een compositie van Górecki, een Jiddisch lied dat een luisteraar niet meer kwijtraakt, een lied dat door Francis Poulenc getoonzet werd op het werk van Marc Chagall en men ziet wondermooie fragmenten uit balletten op muziek van Debussy en Tsjaikovski.

Deelnemers betalen 17,50 euro, inclusief lunch. Opgave: Jetskeveenhuis@gmail.com.


www.imagomusica.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden