Foto: Medewerkers van aannemersbedrijf Kormelink brengen isolatiemateriaal aan tijdens de verduurzaming van een leegstaande woning. Foto:  Nicole Tanke, Lines Are Everywhere
  Foto: Medewerkers van aannemersbedrijf Kormelink brengen isolatiemateriaal aan tijdens de verduurzaming van een leegstaande woning. Foto:  Nicole Tanke, Lines Are Everywhere (Foto: Nicole Tanke)

16.000 woningen De Woonplaats gemiddeld energielabel B

ACHERHOEK - De ruim 16.000 woningen die woningcorporatie De Woonplaats in haar bezit heeft in Enschede en de Achterhoek hebben samen gemiddeld energielabel B. Een mijlpaal in de transitie naar een CO2 neutraal woningbezit in 2050.

De woningcorporatie met bijna 10.000 woningen in Enschede en 5.000 woningen in de Achterhoek en enkele landelijke complexen zet al tijden in op verduurzaming van haar woningbezit, en dat werpt zijn vruchten af. De gemiddelde energie-index van alle 16.246 woningen is sinds eind 2019 1,38, wat overeenkomt komt met een energielabel B.

Ambities
Barry Top, coördinator onderhoud en duurzaamheid van de corporatie, legt uit dat dit slechts het begin is: "Dit is een mooie mijlpaal, maar we gaan uiteraard door! Onze ambitie is om in 2024 gemiddeld energielabel A te hebben en dan door naar CO2 neutraal in 2050." Daarmee is De Woonplaats een voorloper landelijk gezien. Een handjevol corporaties gingen de woningcorporatie nog maar voor. De ambitie uit de Aedes-Woonagenda (branchevereniging van woningcorporaties), om in 2021 sectorbreed uit te komen op gemiddeld energielabel B heeft De Woonplaats ruimschoots gehaald.

Aanpak verduurzaming
Door middel van een vraaggestuurde aanpak verduurzaamt de corporatie haar huurwoningen. Dat betekent dat huurders van eengezinswoningen op verzoek samen met hun woning kunnen verduurzamen. Daarnaast worden woningen na verhuizing van de huidige huurder verduurzaamd naar minimaal label B. Ook appartementencomplexen worden verduurzaamd, maar die worden planmatig (per gebouw) aangepakt. En daar gaan we de komende jaren ook mee door. Barry Top zegt hierover: "Dit helpt de huurders niet alleen in de portemonnee door minder hoge energielasten, maar de woning is ook nog eens comfortabeler. En daar doen we het voor: duurzaam woongenot voor onze huurders." Naast de verduurzaming heeft de nieuwbouw ook een grote rol in het behalen van gemiddeld energielabel B. Projecten zoals 't Getfert en Boswinkel in Enschede en Kobus in Aalten waarbij zeer duurzame woningen worden gebouwd dragen hun steentje bij.


www.deduurzamewoonplaats.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden