Euregio strijkkwartet. Foto: Joan Dillon
Euregio strijkkwartet. Foto: Joan Dillon (Foto: Joan Dillon)

Beethovenjaar met Euregiokwartet in Doopsgezind Kerkje

WINTERSWIJK - Hoewel Ludwig van Beethoven pas in december van het jaar 1770 in Bonn werd geboren, noemen we 2020 het Beethovenjaar. Het Doopsgezinde Kerkje in Winterswijk besteedt al in februari en maart met twee zondagmiddagconcerten speciale aandacht aan Ludwig van Beethoven. Jan Caeyers, de schrijver van Beethovens officiële biografie, die dit jaar uitgekomen is, zegt dat Beethoven inspireert om beter te gaan leven.

Het eerste concert, Beethoven Eigentijds, wordt verzorgd door het Euregiokwartet en vindt plaats op 16 februari. Het Euregiokwartet bestaat uit Nachiko Ueno (eerste viool) uit Japan, Joan Dillon (tweede viool) uit Canada, Benno Rickert (cello) uit Duitsland en Miriam van Dixhoorn (altviool) uit Nederland. Het Euregio Strijkkwartet heeft dus een internationaal karakter. Op zondag 16 februari spelen zij het kwartet op. 18 nr. 4 in C mineur (1799) uit Beethovens vroege scheppingsperiode. De klassieke invloed van Haydn en Mozart is goed terug te horen. De finale is een rondo in zigeunerstijl met een zeer virtuoze eerste vioolpartij. Het kwartet op. 59 nr. 1 in F majeur uit 1806 is opgedragen aan Graaf Rasumofsky, de Russische ambassadeur in Wenen. Ter ere van hem heeft het laatste deel van dit kwartet een thema dat gebaseerd is op een Russisch volkslied. Het eerste deel begint met een prachtige warmbloedige melodie gespeeld door de cello. Dit begin is een voorproefje van een deel vol van melodische dramatiek met in elkaar grijpende en over elkaar heen buitelende melodielijnen. Er is geen moment rust tot en met het wervelende einde. Beethoven blijkt in het vertolken van emoties, van vreugde en verdriet, van ernst en lichtvoetigheid, nog helemaal van deze tijd te zijn.

Het tweede concert, Beethoven voor klarinet, piano en cello, wordt op zondag 22 maart in het Doopsgezind Kerkje verzorgd door het trio van klarinettist André Kerver. Zijn trio wordt gecomplementeerd door de pianiste Ksenia Kouzmenko en de celliste Lucie Stepanova. Zij spelen in dit Beethovenjaar het mooie Trio opus 11 van Beethoven en daarnaast nog een trio van Brahms.

Beide concerten beginnen om 16.30 en duren ongeveer een uur, waarna men kunt napraten met de musici onder het genot van een drankje. Kaarten via De Storm of nog aan de deur op de dag zelf.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden