Bijeenkomst Longfonds over schone lucht

Algemeen

WINTERSWIJK - Werkgroep de Achterhoek van het Longfonds houdt op 20 februari een themabijeenkomst over het belang van schone lucht en wat te doen als men voortdurend hinder ondervindt van houtrook uit de buurt. Huub Piepers en Ubel Zuiderveld zijn als deskundigen uitgenodigd om een voordracht te houden.

Net als veel andere longpatiënten in Nederland hebben ook longpatiënten in de Achterhoek vaak last van de lucht. In de winterperiode is de houtstook in de buurt een dagelijkse hinder waar velen van hen vaak in stilte aan lijden. Het Longfonds beijvert zich al jaren bij de overheid om te zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Begin januari heeft dit geleid tot het z.g. luchtakkoord waarbij rijksoverheid, de meeste provincies en een aantal gemeenten beloven de luchtkwaliteit daadwerkelijk te gaan verbeteren in Nederland. Het Longfonds is uiteraard blij met dit akkoord, maar blijft ook alert op de uitvoering. Het is een eerste stap op weg naar 2030.
Maar wat kan dit akkoord nu concreet voor longpatiënten opleveren? Huub Piepers, voorlichter bij het Longfonds, zal aanwezigen voor de pauze vertellen wat de gezondheidsrisico's zijn van het stoken van hout. Niet alleen voor longpatiënten en mensen met hart- en vaatziekten is houtrook schadelijk. Houtrook is voor alle mensen schadelijk. Jaarlijks overlijden 12.500 mensen vroegtijdig door vervuilde lucht.
Ubel Zuiderveld van Stichting Luchtfonds geeft zijn lezing over 'Ademvrijheid'. Hij gaat in op de regelgeving rond houtstook en de mogelijkheden om overlast aan te pakken. Het Luchtfonds zet zich in voor schone lucht in de woonomgeving en, op termijn, een houtstookverbod. Zuiderveld is tevens initiatiefnemer van Meldpunt Houtrookoverlast Winterswijk.
De bijeenkomst is openbaar en vind plaats in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. De opening is om 14.30 uur met inloop vanaf 14.00 uur en gratis parkeren. In verband met de organisatie moeten belangstellenden zich uiterlijk twee dagen van te voren aan per mail w.a.nijman@gmail.com, of tel: 0657329627
Bezoekers worden verzocht geen geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk