Før Frosten draai in Filmhuis. Foto: PR
Før Frosten draai in Filmhuis. Foto: PR

Deense boerendrama Før Frosten draai in Filmhuis

Algemeen

WINTERSWIJK - De film Før Frosten draait op dinsdag 18 februari om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk, in Skopein aan de Meddosestraat.

Na het IJslandse Mjólk draait in het Filmhuis nu Før Frosten uit Denemarken.
Een dode hand in het ijs. Dit onheilspellende eerste beeld van de film wijst vooruit naar de rampspoed die de hoofdrolspelers te wachten staat. Van wie is die hand? En hoe komt dat lijk onder het ijs terecht?

Jens, een oude, zelfstandige boer met karakteristiek doorgroefde kop heeft het niet gemakkelijk in het Denemarken van 1850. De hooioogst is mislukt en samen met dochter Signe en inwonende neven annex boerenknechten moet Jens het 's avonds doen met een gedeeld bord aardappelpap. Geen vetpot, het Deense boerenleven in de 19e eeuw.

Jens moet noodgedwongen een koe verkopen omdat er niet genoeg voer is. En omdat hij nu officieel een armoedzaaier is moet de op aanzien gestelde Jens (hij wil een hoed in plaats van een muts) met zijn gezin in de kerk een paar rijen naar achteren opschuiven. In dezelfde rij als de dagloners en de zuiplappen, zo doet hij zijn beklag.

Dochter Signe is verliefd op Ole, de tweede zoon van de buurman. Na lang beraad -de bruidsschat van een tweede zoon stelt namelijk niks voor- geeft Jens toe. Ze mogen trouwen, tot groot geluk van het jonge stel. Maar dan komt de rijke Zweedse zakenman Gustav in beeld. Hij doet Jens een voorstel dat hij uiteindelijk moeilijk kan weigeren. Zonder Signe ook maar in te lichten verkwanselt hij haar aan Gustav. Alles voor een dak boven hun hoofd, eten op tafel en twee rijen naar voren in de kerk. In feite verkoopt Jens zijn ziel en zaligheid en dat heeft verstrekkende gevolgen.

Jesper Christensen zet een formidabele, zeer geloofwaardige Jens neer die als trots gezinshoofd gedwongen door meedogenloze omstandigheden fatale beslissingen neemt. De kijker kan hem gemakkelijk veroordelen, maar wat doet men zelf in die situatie? Jens is een koppige en trotse veeboer maar de toeschouwer voelt tegelijk dat hij het allemaal uit zorg en liefde voor zijn familie doet. En van wie is nou die hand onder het ijs? Het antwoord krijgt men op 18 februari.

Reserveren kan via www.Skopein.nl of tel. 0543-521515. Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de voorstelling te worden afgehaald.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant