Stadstuinbouw rondom de oude boerderij in het gebied. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Stadstuinbouw rondom de oude boerderij in het gebied. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Procedure aangepaste bestemmingsplan Park Achterhoek wordt afgemaakt

Concrete belangstelling voor invulling park

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het oorspronkelijke plan voor het Park Achterhoek, zoals het Zorgpark Achterhoek is gaan heten, werd in de zomer van 2019 al aangepast. Op het terrein van de voormalige melkfabriek in het Arrisveld naast het Streekziekenhuis zou geen bedrijvigheid meer ontwikkeld worden, maar medische voorzieningen en tijdelijke wooneenheden voor patiënten en personeel van het ziekenhuis. Voor het plan konden geen investeerders gevonden worden. Daarom besloten Burgemeester en wethouders vier hectare van het park in te zetten voor een tweede locatie van Obelink. Deze week werd definitief besloten om ook verder te gaan met de ontwikkeling van een zorgpark op het andere deel van het terrein.

Gemeente gevraagd om regierol op zich te nemen
Na het opsplitsen van het oorspronkelijke plan was het nog niet meteen duidelijk of een verkleind zorgpark wel kansrijk zou zijn. Daarom heeft de gemeente in de tweede helft van 2019 een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren. Daaruit bleek al dat een verkleind park met de combinatie van zorg en tijdelijk wonen nog steeds gerealiseerd kan worden. Geconstateerd werd dat dit alleen zou lukken, als de gemeente daarbij nadrukkelijk de regie zou voeren. Het park kan alleen slagen als de gemeente laat zien zelf overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van het park. Omdat de gronden eigendom zijn van de Arrrisveld b.v. moest deze ondernemer naar de gemeente toe nog wel aangeven of die eveneens overtuigd is dat de uitvoering kan slagen. Dat is kort geleden gebeurd.

Over bezwaren spreken met de buurt
"We gaan nu vol inzetten op de ontwikkeling van het Park Achterhoek", zegt wethouder Elvira Schepers, "De ontwikkelaar heeft gevraagd om het bestemmingsplan in procedure te nemen." Die was al wel gestart, maar is nooit afgemaakt. Op het oorspronkelijke bestemmingsplan is door diverse omwonenden gereageerd, maar hun inspraakreacties zijn nooit beoordeeld. Dat gaat nu alsnog gebeuren. In de afgelopen tijd zijn er al gesprekken geweest met de omwonenden. Voordat het bestemmingsplan af is zal er nog eens een gesprek plaatsvinden met de buurt en de Arrrisveld b.v. "De bezwaren hebben betrekking op de grootte van de groenstrook en de bouwhoogte in het park", zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek.

Vertrouwen in realisatie
De beide wethouders hebben er vertrouwen in dat het park Achterhoek alsnog van de grond komt. De Arrisveld b.v. heeft aangegeven dat er nu wel concrete belangstelling is om in het plan te investeren. Bij de gemeente is nog niet bekend wie die investeerders zijn. Onderdeel van het plan is nog altijd dat er stadstuinbouw rondom de nog aanwezige boerderij komt. De groenten die daar verbouwd worden kunnen dan gebruikt worden in de omliggende voorzieningen en in de tijdelijke woningen, die bedoeld zijn voor een kort verblijf van patiënten. Ook voor artsen en verpleegkundigen in opleiding kan daar tijdelijke huisvesting worden gerealiseerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden