Berkelland is goed op weg naar HelemaalGroen, in de rest van de Achterhoek is nog veel eer te behalen. Foto: HelemaalGroen.nl
Berkelland is goed op weg naar HelemaalGroen, in de rest van de Achterhoek is nog veel eer te behalen. Foto: HelemaalGroen.nl

Zwerfvuil opruimen met de app Helemaal Groen

Algemeen

GEESTEREN - Jaap de Boer uit Geesteren is de initiatiefnemer van de site HelemaalGroen.nl en ontwikkelde de app Helemaal Groen, waarmee wordt vastgelegd welke route iemand die op zijn wandeling zwerfvuil verzamelt, heeft gelopen. Een route die is gelopen, zorgt voor een groen lijntje op de kaart. Als er op een route minstens eens per maand zwerfafval wordt opgehaald, blijft die route groen. Zo kan een plaats 'HelemaalGroen' worden. De Boer is zijn actie Helemaal Groen begonnen in Geesteren, maar streeft er naar om heel Nederland Helemaal Groen te maken.

Jaap de Boer: "Ik woon in het prachtige dorp Geesteren, in 2017 door het programma 'Zomer in Gelderland' zelfs verkozen tot het mooiste dorp van Gelderland. Dat wisten we hier al, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook het schoonste dorp is. Met dit project is daar in Geesteren verandering in gekomen. Na een val met mijn racefiets adviseerde mijn fysiotherapeut me tijdelijk te stoppen met fietsen en te gaan wandelen. Ik heb eigenlijk een hekel aan wandelen, maar ik bleek een nog veel grotere hekel aan zwerfvuil te te hebben. Door tijdens het wandelen met een grijper zwerfvuil op te rapen zette ik die ergernis om in iets positiefs met als beloning een schone woonomgeving en een bijdrage aan minder plastic soep. Geesteren is nu al heel groen, maar heel Nederland Helemaal Groen, dat is ons streven! Is het een rotzooi, dan wordt de rotzooi alleen maar groter, dat kan iedereen bevestigen. Als het eenmaal is opgeschoond, blijft het ook opvallend langer schoon."

Sinds april 2019 is er door deelnemers van HelemaalGroen.nl over en traject van meer dan 14.000 km zwerfvuil opgeruimd in de gemeente Berkelland. Wim Maclean uit Borculo weegt alle afval dat hij onderweg vindt. Wandelend vindt hij meer dan wanneer hij op de fiets een rondje rijdt. De Boer: "Wandelend zie je gewoon meer dan fietsend, ook al doe je dat rustig. Gemiddeld komt hij op 437 gram aan zwerfvuil per afgelegde kilometer. Als je dat doortrekt naar alle deelnemers in de Gemeente Berkelland dan kun je stellen dat er wel meer dan 6000 kg aan zwerfvuil is gevonden in negen maanden. Voor een compleet jaar zou dat zo'n 8000 kg zijn. Dit getal staat nog los van wat al die andere vrijwilligers vinden, die niet geregistreerd zijn via HelemaalGroen maar uit zichzelf al hun best doen. De resultaten van de jaarlijkse Opschoondag, die weer is op 14 maart, mag je daar dan ook bijtellen (vorig jaar is er op 9 maart 2400 kg verzameld). Kortom, door vrijwilligers wordt er ver boven de 10.000 kg aan zwerfvuil opgeruimd!"

Een gedragsverandering is het uiteindelijke doel, maar voorlopig is er nog genoeg werk voor al die mensen die zich in willen zetten voor hun eigen schone omgeving. HelemaalGroen is een leuk instrument om daarbij te gebruiken. Het registreert waar iemand zelf afval heeft ingezameld. Ook is te zien op de kaart waar al die anderen hun best gedaan hebben. Ieders afgelegde kilometers worden bijgehouden.


www.helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant