Stijn Kruisselbrink en Maike Penterman voor de regenboogvlag, symbool van de seksuele diversiteit. Foto: Han van de Laar
Stijn Kruisselbrink en Maike Penterman voor de regenboogvlag, symbool van de seksuele diversiteit. Foto: Han van de Laar

Ontmoetingsbijeenkomsten lhbt+ jongeren in de Achterhoek

Algemeen

'Het moet gezellig en veilig zijn'

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - "We hebben in speeltuingebouw 't Kreil een mooie plek. Het is centraal gelegen en op loopafstand van het openbaar vervoer", geeft Stijn Kruisselbrink aan. "Dus goed bereikbaar voor onze Achterhoekse doelgroep lhbt+ jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. De afkorting staat voor lesbisch, homo, bi en transgender. De plus voor overige vormen." Stijn Kruisselbrink en Maike Penterman maken deel uit van COC Twente-Achterhoek. Vanuit deze plek organiseert het COC elke maand een activiteitenmiddag.

Maike: "We houden iedere tweede zondag van de maand in 't Kreil een ontmoetingsbijeenkomst van 13.00 tot 16.00 uur. Daarmee starten we op 9 februari. In overleg met de jongeren bekijken we dan welke activiteiten we ondernemen. Het gaat dus om ontmoeten en ze een leuke middag te bezorgen."

Jongeren beginnen zo ongeveer vanaf hun twaalfde jaar een eigen seksuele geaardheid en genderidentiteit te ontdekken en willen daar in sommige gevallen dan ook over praten met gelijkgestemden en er van gedachten over wisselen. Daarom komen er op steeds meer plaatsen in Nederland soortgelijke ontmoetingsplekken voor lhbt+-jongeren.

Stijn: "We zijn met zes vrijwilligers, die per tweetal een bijeenkomst begeleiden. Zo kunnen we goed in gesprek komen met de jongeren. Op de middag zelf beginnen we met een kennismakingsrondje. In de toekomst gaan we ook thema's behandelen. Daarnaast bijvoorbeeld een keer naar een escape-room of we houden gezellig een spelletjesmiddag. Uiteraard hopen we dat de deelnemers zelf met ideeën komen. Het moet vooral gezellig en veilig zijn voor iedereen."

Voorlichting
Maike en Stijn, beide Winterswijkers, leerden elkaar kennen in Enschede, waar ze vrijwilligerswerk doen bij het COC. Eén van de activiteiten van het COC Twente-Achterhoek is voorlichting geven op het voortgezet onderwijs en Mbo-opleidingen. Voor scholen is het verplicht om aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Het is voor veel jongeren toch nog wel een spannend onderwerp. Soms wordt er in de klas wat giechelend over gedaan, maar al snel worden de gesprekken serieus.
Maike: "We zijn geen hulpverleners. Wel kunnen we doorverwijzen. Maike en Stijn reizen van Almelo naar Winterswijk en Aalten en alles wat ertussenin ligt. Dat is het werkgebied van het COC Twente-Achterhoek. Stijn: "We vertellen dan ons coming-out verhaal. Overigens vragen we niet naar de geaardheid en gender van de scholieren. Dat kan te confronterend zijn. Je staat altijd met twee voorlichters voor de klas. Je ziet dat er relatief meer jongeren uit de kast komen als ze gaan studeren, niet meer thuis wonen en een andere sociale kring opbouwen."

Inloopmiddag
De eerste inloopmiddag wordt gehouden op zondag 9 februari. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk. Er zijn al enkele aanmeldingen. 't Kreil is te vinden aan de Dingstraat 25 Winterswijk. Een berichtje sturen kan via Instagram, Facebook of een mail naar jenoachterhoek@coctwenteachterhoek.nl. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant