Jeroen Bruggers (links) overhandigt wethouder Wim Aalderink het eerste exemplaar van
Jeroen Bruggers (links) overhandigt wethouder Wim Aalderink het eerste exemplaar van "Winterswijk, toen en nu'. Foto: Bart Kraan

Klanten kunnen bij besteden tien euro illustraties kopen

Algemeen

WINTERSWIJK – Klanten van de Plus Bruggers-supermarkten krijgen een unieke gelegenheid hun kennis van Winterswijk en haar buurtschappen bij te spijkeren. Als ze tot en met zaterdag 8 februari in een van beide vestigingen voor 25 euro boodschappen doen, krijgen ze het door lokaal historicus Wim Peletier geschreven boek en vorige week dinsdag in de Museumfabriek gepresenteerde boek 'Winterswijk toen en nu' ter waarde van 9 euro 95 cadeau.

Door Bart Kraan

Het boek ontbeert echter 288 illustraties. De klanten van Plus Bruggers kunnen die kopen als ze voor ten minste tien euro boodschappen doen. Ze krijgen dan voor vijftien cent een zakje met vier stickers. Tevens krijgen ze iedere week bij de aankoop van een van zes producten twee gratis zakjes. Om welke producten dat gaat, wordt iedere week bekend gemaakt in een advertentie in Achterhoek Nieuws. En in de week van maandag 10 tot en met zondag 16 februari, ontvangen de klanten bij iedere tien euro die ze aan boodschappen bij Plus Bruggers besteden, een dubbel aantal plaatjes. De helft van de opbrengst gaat naar Vereniging Het Museum. "Ik wilde voor deze actie per se een goed doel", aldus Bruggers. "En dat is Het Museum. Hans van Lith (voorzitter Het Museum, BK) was meteen enthousiast. Als deze actie net zo goed loopt als de beide voetbalplaatjesacties die ik heb gehouden, krijgt Het Museum zevenduizend tot tienduizend euro."

Bruggers kwam anderhalf jaar geleden op het idee voor 'Winterswijk en toen'. Hij liet zich daarbij inspireren door de site Oud-Winterswijk van Hans Tenbergen. "Ik ben eens met het idee gaan stoeien en heb daarbij wat rondgebeld. Dit soort acties werd ook wel elders in het land gehouden, maar ik wilde iets lokaals. En dan niet alleen met plaatjes maar ook met tekst." Bruggers nam Stefan Heinen van ESHA/De Drukwerkontzorger in de arm. Die benaderde Willem Peletier voor een boek dat de nadruk legt op hoe het in de straten in de bebouwde kom van Winterswijk en de buurtschappen vroeger was en hoe het nu is. Het resultaat mag er zijn, vindt Bruggers die veel respect heeft voor de inspanningen van Peletier. "Hij is ruim in de tachtig, maar hij heeft er heel veel werk in gestoken. Het is een mooi boek geworden."

Ook Hans van Lith is enthousiast over 'Winterswijk toen en nu'. "De koppeling heden en verleden past bij Het Museum", aldus de voorzitter van Het Museum, die blij is met het initiatief van Jeroen Bruggers. "Want hij denkt niet alleen aan zijn omzet, maar hij wil ook iets betekenen voor Winterswijk. Het is mooi dat omzet en zich hard maken voor Winterswijk zo mooi samen gaan. En dat helft van de opbrengst van de verkoop van de plaatjes naar ons gaat, is fantastisch. Een deel van het bedrag dat wij krijgen, gaat naar ons restauratiefonds. Want een deel van onze collectie in de kelder is wel aan restauratie toe."

Willem Peletier was blij dat hij werd benaderd voor 'Winterswijk toen en nu'. "Want ik kon weer wat doen met mijn collectie oude ansichtkaarten en op die manier de situatie van honderd jaar geleden vergelijken met die van nu", aldus Peletier, die van eigenaar Henk Holders van de gelijknamige drukkerij een aantal stickeralbums kreeg om te kijken hoeveel illustraties hij in zijn boek kwijt kon. Dat werden er uiteindelijk 413, de foto's op de voorkant en de twee foto's bij de voorwoorden niet meegerekend. Peletier gebruikte uiteindelijk 192 oude ansichtkaarten, 121 foto's van Henk Heinen van huidige situaties, 45 illustraties van derden en 55 zelfgemaakte foto's. Peletier is blij dat het boek een harde kaft heeft gekregen. "Ik had een wens. Een stickeralbum heeft meestal een slappe kaft, maar ik wilde een harde. Ik vind dat een dergelijk boek op een fatsoenlijke manier in de boekenkast gezet moet kunnen worden."

Peletier slaagde er niet in de deadline van 1 december te halen. Hij leverde pas op 31 december de laatste illustratie in. "Ik had nog net voldoende tijd voor controle en afronding in de week daarna", aldus de auteur, die een fout heeft laten zitten. "Ik had het eerst goed, maar heb het daarna fout veranderd. De eerste die mij belt en mij op mijn fout wijst, mag een van mijn beide boeken over kleine monumenten in Winterswijk uitkiezen."
Ook wethouder Wim Aalderink is blij met 'Winterswijk toen en nu'. Hij hoopt dat vooral veel kinderen het boek zullen lezen en zo een gevoel voor geschiedenis zullen ontwikkelen. "Want wie van de geschiedenis niet veel weet, kan het heden niet begrijpen. Het is geen zwaar maar wel heel interessant boek dat, hoop ik, kinderen laat doordenken en hen ertoe aanzet te gaan praten met opa en oma over het verleden."

Aalderink kreeg dinsdag 28 januari uit handen van Bruggers het eerste exemplaar van 'Winterswijk toen en nu', dat al van alle illustraties was voorzien. Complete exemplaren waren er eveneens voor vereniging Het Museum, auteur Peletier, drukkerij Holders en Jan en Anny Bruggers, de ouders van de eigenaar van de Plus Bruggers-supermarkten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant