Arjan Klein Nibbelink in het Centrum voor duurzaamheid van de gemeente Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Arjan Klein Nibbelink in het Centrum voor duurzaamheid van de gemeente Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Klein Nibbelink verantwoordelijk voor duurzaamheid en Winterswijk drempelvrij

Algemeen

Belangrijk om bewoners te betrekken bij uitwerking opgaven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bij de gemeente Winterswijk wordt niet alleen meer op traditionele wijze gewerkt. Daarbij zijn verschillende afdelingen verantwoordelijk voor de voorbereiding en de uitvoering van het beleid. Tegenwoordig staat vaker een opgave centraal, die integraal aangepakt wordt. Dat betekent dat er vanuit verschillende afdelingen bijdragen worden geleverd. Dit opgave gericht werken werd voor het eerst toegepast bij de aanpak van de armoede in Winterswijk. Inmiddels zijn er vier opgaven. Naast de opgave armoede zijn er nu ook de opgave centrum, de opgave duurzaamheid en de opgave Winterswijk drempelvrij.

Elke opgave heeft binnen de gemeente een regisseur. Arjan Klein Nibbelink is dat voor de opgaven duurzaamheid en Winterswijk drempelvrij. Tot november was hij manager externe dienstverlening. "Als je meer met opgaven gaat werken, heb je minder managers nodig. Ik had al gehoopt om duurzaamheid te mogen doen. Dat past goed bij me. Als kind was ik er al mee bezig. Ik haalde afval uit de natuur en redde beestjes." Als opgave-regisseur hoef je geen specialist te zijn. Daarvoor zijn andere medewerkers beschikbaar, maar de regisseur moet wel mensen aansturen en stimuleren. Daar heeft hij ruime ervaring mee. Het verschil is dat hij niet meer verantwoordelijk is voor een afdeling. Het team duurzaamheid bestaat uit drie mensen, maar bij het realiseren van de uitvoeringsagenda duurzaamheid worden veel meer taakvelden binnen de gemeente betrokken, zoals de medewerkers van landschap en erfgoed. "Het is mooi dat het niet alleen om energie en energieopwekking gaat en dat ook gekeken wordt naar landschap en cultuurhistorie." Belangrijk voor de opgave duurzaamheid is het net geopende Centrum voor duurzaamheid in het oude raadhuis. "Elke dag komen er mensen binnen met vragen voor informatie. Maar het mag nog wel wat meer worden."

"Betrokkenheid levert betere plannen op" Samen met alle disciplines binnen de gemeente aan een opgave werken is belangrijk. Nog belangrijker vindt Arjan Klein Nibbelink het betrekken van inwoners. "Bij opgavegericht werken in het algemeen is het belangrijk als mensen mee kunnen en willen doen vanuit hun eigen deskundigheid en ervaring. Ik roep daarom iedereen op, die mee wil helpen om de opgaven duurzaamheid en Winterswijk drempelvrij verder vorm te geven om van zich te laten horen. We kunnen iemand altijd ergens inpassen. Betrokkenheid levert betere plannen op." Tot voor kort werd de opgave Winterswijk Drempelvrij nog de inclusieopgave genoemd. Klein Nibbelink vindt de nieuwe aanduiding een betere, al zegt hij er wel bij dat het woord drempels ook in figuurlijke zin wordt gebruikt. "Het gaat ook om drempels die bewoners ervaren bij het lezen van de website en informatie van de gemeente. Daar wordt ook aandacht aan besteed."

Drempels wegnemen goed voor mensen met een beperking en vele anderen Bij de inclusie was Klein Nibbelink al betrokken vanaf de zomer. In zijn team externe dienstverlening waren al mensen bezig de gemeentelijke website geschikter te maken voor blinde en dove Winterswijkers. "De dingen die je doet om Winterswijk drempelvrij te maken zijn niet alleen goed voor mensen met beperkingen, ook voor anderen zijn ze gemakkelijk." Als voorbeeld noemt hij het vergroten van de leesbaarheid en begrijpelijkheid van gemeentelijke informatie. "Dat is voor iedereen prettig." Of een praktijkvoorbeeld: "In het gemeentekantoor hebben enkele vergaderruimtes zware deuren, die moeilijk open te krijgen zijn. Daar hadden enkele medewerkers last van. Daar wordt nu wat aan gedaan. Daar heeft iedereen plezier van, ook de mensen die voor bijeenkomsten komen. Ik vind het heel leuk dat ik in het drempelvrij nu meer energie kan steken." In maart wordt de aanpak nader besproken met de gemeenteraad. Zeker voor deze opgave geldt dat iedereen mee kan doen, ook bij de uitwerking van de thema's werk, inkomen en dagbesteding, wonen en toegankelijkheid, die verder zullen worden uitgewerkt.

Met banenruil terecht gekomen bij de gemeente Winterswijk Klein Nibbelink is bijna 30 jaar geleden opgeleid als bouwfysiscus. "Een kruising tussen een bouwvakker en een natuurkundige', zegt hij. Hij hield zich toen al bezig met isolatie en ging naar Frankrijk om een computermodel te maken, waarin al goed naar gebruik van zonnewarmte werd gekeken. Duurzaamheid is zeker geen modieus thema van de laatste jaren. Geleidelijk aan rolde hij de gemeentelijke wereld in. Politiek was zijn hobby. "Ik wilde wel in de gemeenteraad en toen er in het staartje van de collegeperiode een tweede wethouder voor mijn partij nodig was wilde ik dat wel doen." Van 2000 – 2002 was hij wethouder voor de gemeente Zaanstad. "Ik wist dat het tijdelijk was, want we hadden een hele goede eerste kandidaat voor de volgende periode." Hij was er daarna nog niet aan toe om ambtenaar te worden. "Ik wilde eerst nog op een andere plekken ervaring opdoen met leiding geven." Hij was docent op een HAVO-VWO en hoofd wonen bij een woningcorporatie. In 2009 kwam hij bij de gemeente Oost Gelre terecht. "Ik ben geboren in Bredevoort en wilde terug naar de Achterhoek." In Oost Gelre was hij hoofd bestuur en beleid en daarna hoofd publiek en bestuur. In 2016 maakte hij de overstap naar de gemeente Winterswijk. "Ik heb de functie geruild met een medewerker van de gemeente Winterswijk. Allebei wilden wel wat anders." Het kostte nog wel de nodige gesprekken om deze ongebruikelijke banenruil mogelijk te maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant