Anja Lammers leest voor, terwijl de kinderen volop genieten. Foto: Han van de Laar
Anja Lammers leest voor, terwijl de kinderen volop genieten. Foto: Han van de Laar (Foto: )

'Lezen is leuk, maar ook belangrijk'

'Moppereend' is 'Prenten-boek van het jaar 2020'

WINTERSWIJK - Met veel enthousiasme las Anja Lammers, Piramidecoach, het boek 'Moppereend' voor op kindercentrum De Springplank. Vanaf het begin werden de kinderen gegrepen door het verhaal. De eend moppert, omdat er zo weinig water in de vijver zit, waardoor deze niet echt met één van de andere dieren kan en wil spelen. Bij iedere ontmoeting wordt de donkere wolk boven de eend groter en groter. Totdat …. het uiteindelijk gaat regenen. Die kwam er ook echt, want Anja had een plantenspuit met water, waardoor het leek te regenen. Als het eendje na een fikse regenbui weer kan zwemmen, zijn de kinderen ook blij. Het mopperen is opgehouden.

Fantasie en inlevingsvermogen
Annet Schenk en Carolien Kasteel zijn de voorleescoördinatoren bij de SWW Kinderopvang. Annet: "We doen nu voor de derde keer mee aan de Nationale Voorleesdagen. Voorlezen is goed voor de kinderen. Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Fantasie en inlevingsvermogen worden geprikkeld, de woordenschat neemt toe, evenals de taalontwikkeling met als gevolg een voorsprong op de basisschool. Carolien vult aan: "Bij ons is voorlezen altijd al een onderdeel geweest van de Piramide methode. Dit is een educatief concept voor jonge kinderen dat helpt bij een goede begeleiding in de ontwikkeling. Daar hechten wij op al onze locaties veel waarde aan. Het lezen en voorlezen is één van de thema's die aan bod komen." Naast het voorlezen bezoeken de kinderen ook de bibliotheek. Tevens leent SWW daar regelmatig boeken. Ook aan de Kinderboekenweek in oktober wordt aandacht besteed.

Beweegspetters voor kinderen van 0 tot 4 jaar
Alweer voor de vijfde keer wordt er een Beweegspetter-activiteit gehouden. Op woensdag 5 februari is iedereen welkom op de Springplank. Het is de bedoeling dat de kinderen samen met een volwassene komen. Dat mogen ook grootouders of oppasouders zijn. Er is een scala van activiteiten. Zo is er Penta Dans, Tuimeljudo en zijn er andere beweegmogelijkheden. Alle programma's worden drie keer gehouden, steeds met een pauze ertussen. Dan kunnen de kinderen even bijkomen, lekker fruit eten en zich alvast opmaken voor de volgende activiteit. Dit jaar doet ook het Babycafé voor het eerst mee. Naast Penta en het Budocentrum zijn zwembad Jaspers, Yunio en het Kinderfysioteam aanwezig voor het geven van informatie. De bedoeling is dat ouders en kinderen bekend worden gemaakt met de beweegmogelijkheden in Winterswijk.

Gezonde leefstijl
Jolanda Geurkink, beleidsambtenaar van de gemeente, is één van de kartrekkers van dit initiatief en promoot een gezonde leefstijl: "Hoe eerder er begonnen wordt met bewegen, des te meer plezier heeft men er in. We proberen toch wel zo'n twee keer per jaar een activiteit te organiseren." Petra te Selle, manager bij SWW: "Deze keer is het hier op de Springplank, maar we zijn ook bij zwembad Jaspers geweest en bij het Budocentrum. We hopen dat er zoveel mogelijk aanbieders bij komen."
Plaats en tijd: De Springplank, H. Mulierweg 20 van 9.15 tot ca. 11.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor meer info: swwkinderopvang.nl.

Meer berichten